Pálinkarnevált rendeznek a Csabagyöngye Kulturális Központban

2022. február 22. 11:15 | Erdei-Kovács Zsolt

Mi más, mint egy gyűszűnyi Csabagyöngye törkölypálinka volt a welcome drink a hétfőn tartott, Pálinkarneválról szóló sajtótájékoztatón.

A Csabagyöngye Kulturális Központ Pataky termét kellemes gyümölcsillat lengte be a hétvégén tartandó eseménysort beharangozó sajtótájékoztató tiszteletére. Varga Gábor főszervező a tájékoztató rendezvény minden résztvevőjének töltött egy gyűszűnyit. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a koccintásig nem jutottunk el, mindenki megelégedett a kellemesen aromás illattal. A február 26-án és 27-én tartandó programarzenál több összetevőből áll, s elsősorban a szakmaiságot célozza. Ezt úgy kell érteni, hogy bár a jó hangulat garantált, a kétnapos párlatdzsembori elsősorban az edukáció jegyében valósul meg.

Szente Béla, a kulturális központ igazgatója mesélősre vette a figurát, a kereken 10 éves pálinka klub történetét, indulásának körülményeit tárta a megjelent újságírók és így a szélesebb nyilvánosság elé. Mint mondta, az eltelt évtizedben nagyon sokat fejlődött, gazdagodott a pálinkafogyasztás kultúrája és ebben a Csabai Pálinka Klubnak elévülhetetlen érdemei vannak. Sikerült jól megalapozni a házi pálinkafőzés kultúráját, amiben nagy szerepet játszott ez a közösség – tette hozzá az igazgató, aki azt is elmondta, hogy a legelső, pálinka klub által szervezett megmérettetésen még az ő produktuma is első helyezést tudott elérni, ami ma már a bekövetkezett jelentős minőségi fejlődés miatt nem fordulhatna elő.

Szente Béla ismertette, az idei versenyre immár több mint 200 italt neveztek be.

– A klubnak megközelítőleg 200 tagja volt az eltelt évtizedben, a mag nagyjából 70-80 főre tehető – ezt már Fabulya Attila, a közösség szakmai vezetője mondta. Kitért arra is, hogy a tagok a megye számos településéről, Békéscsaba mellett Gyuláról, Békésről, Medgyesegyházáról és Gyomaendrődről származnak. Aláhúzta, számára hatalmas ünnep és óriási megtiszteltetés az a munka, amit ennek az eseménynek a megszervezése, életre hívása kapcsán, valamint általánosságban a klub háza táján végezhet. Az idei versenyről szólva azt emelte ki, hogy valóban erőteljes minőségi fejlődés figyelhető meg, több olyan pálinka érkezett a megmérettetésre, amelyek akár egy országos versenyben is kiemelkedő minőséget képviselnének.

Ismertetése szerint a 2022-es Békés Megyei Házipálinka Versenyt egy szilvapárlat fogja megnyerni, a konkrét győztes kihirdetése azonban csak február 26-án, a Pálinkarneválon történik majd meg. Hangsúlyozta, hogy a kétnapos rendezvényen mind az öt megyei kereskedelmi főzde tiszteletét teszi, s az általuk kínált italokat kedvezményesen lehet majd megkóstolni. Fontos tudni, hogy az eseményen való részvétel díjtalan, azonban védettségi igazolványhoz kötött! A klub misszióját részletezve azt szögezte le, hogy elsősorban a pálinka népszerűsítését tűzték zászlójukra, de a megvalósítandó célkitűzések között a gyümölcstermesztés felfuttatása is előkelő helyen szerepel.

Összesen nagyjából 200 kereskedelmi főzde működik Magyarországon, mintegy 700 bérfőzde van hazánkban és közel 25 ezer lepárló működik bejegyzetten. Mindent egybevetve kijelenthető, hogy Békés megye fontos része a magyar pálinka kultúrának és ahogyan vannak borvidékek, úgy kétségtelen tény, hogy ez a térség meghatározó szerepet játszik a magas minőségű gyümölcspárlatok területén. Visszatérve a hétvége eseményeihez nyugodt szívvel kijelenthető, hogy aki csak egy kicsit is érdeklődik az egyik legfontosabb hungarikum iránt, az itt mindenképpen megtalálja a számítását.

Az eseménysor a Csabai Farsang része, a részletes program ide kattintva érhető el!

További programok »

Itthon

Az orosházi kórház várja az orvostanhallgatókat és rezidenseket

Ahhoz, hogy az orvostanhallgatók az általános orvosi diplomát megszerezzék, kórházi gyakorlatokon kell részt venniük, amik pontosan szabályozva vannak a tanrendben. Az orvosi diplomát megszerző rezidens orvosoknak pedig szintén kórházi háttér kell, hogy a választott szakvizsgájukat le tudják tenni. Ezeket a gyakorlatokat pedig olyan akkreditált intézményekben végezhetik, mint az Orosházi Dr. László Elek Kórház.
12:08
FEL