Csaba Metál Szaktanterem a Trefortban

2017. szeptember 1. 15:35 | Mikóczy Erika

A most kezdődő tanévben új, hároméves képzést indít járműipari fémalkatrész-gyártó szakon a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. A képzés nyitányaként az iskola egyik termét a támogató segítségével Csaba Metál Szaktanteremmé alakították át. A szaktanterem ünnepélyes átadása szeptember 1-jén, az iskola évnyitója után volt.  

Már a terem bejáratánál tábla hirdeti, hogy nem egy szokványos tanteremről van szó. Belépve a Csaba Metál felirat olvasható a munkaasztalokon, a zrt. logója látható a falon: ez a Csaba Metál Szaktanterem, ahol a járműipari fémalkatrész-gyártó szakma egyes fortélyait sajátíthatják el a tanulók.

Mint azt Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a Csaba Metál Zrt. szakmailag és anyagilag is segíti az iskolát. Az új, járműipari fémalkatrész-gyártó képzés során a tanulók az intézményben sajátítják el a szakma alapjait, majd - duális képzés keretében - szakmai gyakorlatukat a Csaba Metál békéscsabai telephelyén töltik.

 

 

– A térségünkben is elég alacsony a munkanélküliség. Éppen ezért úgy láttuk, csak akkor tudjuk biztosítani cégünk munkaerő-utánpótlását illetve a szakképzett munkavállaló felvételét, ha egy olyan szakképzést indítunk el, ami ránk van szabva. A képzésnek köszönhetően a jövőben olyan kollégákkal tudunk majd bővülni, akik minőségben és mennyiségben is előre tudják lendíteni a Csaba Metál életét – emelte ki Majoros Csaba, a Csaba Metál Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Nagy Ferenc alpolgármester a tanterem ünnepélyes átadását elmondta, hogy az intézmény és a cég együttműködése példaértékű és követendő. Vantara Gyula országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy az új képzésben részt vevő fiatalok a tanulmányaik elvégzése után biztos munkahelyet találhatnak majd a Csaba Metálnak az üzemeiben.

– Jóleső érzéssel tölt el, hogy olyan szakmákban visszük tovább a lángot, amelyek évszázadok óta jelen vannak Békéscsabán. Hiszen hét 150 fő fölött foglalkoztató cég van Békéscsabán és környékén, és ebből 3-3 a nyomdászati illetve a fém-megmunkáló cég. Mindegyiknek komoly hagyományai vannak Békéscsabán – tette hozzá Vantara Gyula.

A Csaba Metál Szaktanteremben a nyitást jelző szalagot szeptember elsején vágták át. A munka ezután indul. Már ebben az évben nyolcan kezdik meg tanulmányaikat járműipari fémalkatrész-gyártó szakon, és a kör a későbbikben az iskola és a Csaba Metál reményei szerint is bővül majd.

További programok »

FEL