Szigorítás - Komoly változások az iskolai büfék polcain

2017. szeptember 6. 08:53 | Knyihár Mihály

A korábbinál szigorúbb szabályok vonatkoznak az iskolai büfékre az idei tanévtől. Nem árusíthatnak mostantól a chipsadó hatálya alá eső termékeket, így chipseket, szénsavas cukros üdítőket, energiaitalokat, valamint magas cukor- és sótartalmú ételeket.

Az úgynevezett chips-adó 2012 óta van érvényben, ez vonatkozik mostantól az iskolai büfékre is. Idén minden ilyen üzletet ellenőrzés alá vonnak. Azoknál a büféknél, ahol jogsértést észlelnek az ellenőrök, szankciókra számíthatnak a tulajdonosok –jelentette ki Dr. Sárosi Tamás a Békés Megyei Kormányhivatal munkatársa a Békéscsabai Szakképzési Centrumban tartott tájékoztatón.

Az Országos Tisztifőorvosi megbízott elmondta, a rendelet szabályozza bizonyos termékek esetében a só, a zsír, vagy akár a cukor beltartalmi egységét. Prohászka Béla hozzátette,  lényegében az iskolai büfékben eszerint kell az egységet üzemeltetőknek vásárolni az alapanyagokat, a beszállítókkal konzultálva.

A büfék üzemeltetői úgy gondolják, nehéz helyzetbe hozzák őket a szigorításokkal.

 

 

Az intézményvezetők szerint a pedagógusoknak is fontos szerepük van az egészséges életmódra nevelésben. A BSZC Trefort Ágoston tagiskolájának igazgatóhelyettese elmondta, már 2012-ben is komolyan foglalkoztak jelenséggel. Valentényiné Hidvégi Erika kiemelte, akkor a Trefort berkein belül a diákok, pedagógusok és természetesen a büfét üzemeltetővel együttműködve próbáltak meg, gyakorlatilag mindenki megelégedésére, de természetesen a jogszabályi háttereket betartva kialakítani egy rendszert. Ez eddig kiválóan működött a visszajelzések alapján, és az irányelveket a továbbiakban is maradéktalanul betartják majd.

Mucsi Balázs, a  Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója a tájékoztatón elmondta, fontosnak tartja, hogy a diákok mindenből a legjobbat kapják, igaz ez a büfékben kapható termékekre is.

 

További programok »

Itthon

Megnyitották a 32. Jókai Napokat

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2024. április 23. 20:06
FEL