Átadták a Trefort iskola felújított kollégiumát - videóval

2017. július 27. 16:56 | Kugyelka-Zámbori Eszter

45 év után felújították a Trefort iskola kollégiumát csaknem 137 és fél millió forintos támogatásból. A Békéscsabai Szakképzési Centrum két épülete abból a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból újult meg, amelyből további három megyei - két gyulai és egy orosházi kollégium.

Szerdán adták át a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma energetikailag teljesen felújított és korszerűsített kollégiumát.

– Mindenféle fejlesztést, fejlődést, ami az ország érdekeit szolgálja, támogatni kell. Ha egy Békés megyei fejlesztés ügyében kérik a támogatásomat, az alapvető követelmény, hisz innen származom, innen származom – mondta el Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. Hozátette, a kormány támogatja a szakképző helyek infrastruktúrafejlesztését, ez azért fontos, hogy a diákok megfelelő környezetben tudjanak tanulni.

A megyében több mint 650 millió forint értékben öt kollégiumi épületet újítottak fel. A fejlesztések azért szükségesek, hogy a megfelelő környezetben tudjanak készülni a jövőjükre a diákok - erről már Vantara Gyula, megyei fejlesztési biztos beszélt az átadó ünnepségen.

– Fontos a szülők megnyugtatása, hogy jó helyre kerül a gyerek, hiszen sokuk elég messziről érkezett. Jó pedagógiai munkával, oktatással egy olyan piacképes képzettséget kapnak a diákok, amivel az ország bármelyik részén elhelyezkedhetnek – emelte ki Vantara Gyula.

 

 

Egyre több fiatal a szakképzési centrumban

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere az ünnepi köszöntőjében kiemelte: az oktatásba történő befektetés a jövőbe történő befektetés.

– Azért is fontos, hogy a szakképzési centrum két kollégiuma megújult, mert ezzel is egy pozitív jövőképet tudunk a fiatalok elé állítani. Jól mutatják az adatok, hogy a szakképzési centrum tevékenysége jó, egyre több fiatal jelentkezik az oktatási intézményekbe. A tavaly ősszel elindult új típusú rendészeti képzés is sikeres volt – mondta el Szarvas Péter.

A BSZC tanulói létszáma 4000-rő az előző tanévben már 6200-ra nőtt – mondta el Mucsi Balázs  főigazgató. Hozzátette: ez annak köszönhető, hogy az intézmény diákjai nem csupán az országos, hanem a nemzetközi szakmai versenyeken is a legjobbak között szerepelnek. Ezért az oktatás minőségéhez szeretnék az infrastruktúrát is fejleszteni.

– Volt olyan nap, amikor a gázszámlánk – az idei nagyon-nagyon hideg télen – elérte a 100 ezer forintot naponta. Abban az esetben, amikor 80 százalékos megtakarítást várunk ettől a beruházástól, a 100 ezer forintos számlából 20 ezer forintos lesz. Ez gazdasági és az adófizetők szempontjából is jelentős megtakarítás lehet - hangsúlyozta a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

A Trefort iskola kollégiumának homlokzatát és a lapos tetőt is leszigetelték. Összesen 648 nyílászárót cseréltek ki a legkorszerűbb háromrétegű ablakokra és a megfelelő hőszigetelésű ajtókra. Emellett napelemeket telepítettek az épületre. A teljesen megújult kollégiumot idén szeptemberben 155 diák veszi birtokba.

 

További programok »

FEL