Kiberbiztonság – konferencia a SZIE Gazdasági Campusán

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) negyedik alkalommal hívta életre az Információ, Szakma, Képzés – Élvonalban a Biztonság (ISZKÉB) elnevezésű konferenciáját Békéscsabán. A Szent István Egyetem Gazdasági Campusán, június 2-3-án zajló találkozó témája idén a kiberbiztonság.

A konferenciát Vantara Gyula országgyűlési képviselő, fővédnök, Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója és prof. dr. Janza Frigyes nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, a Magyar Rendészettudományi Társaság főtitkára nyitott meg. Mint elhangzott, ma már életünk szinte minden területét átszövi az informatika. Nemrég volt egy olyan átfogó támadás a kibertérben, ami még a jól képzett szakembereket is próbára tette; érdemes levonni ennek az ügynek a jövőbemutató tanulságait is.

A korábbi ISZKÉB konferenciákon a drónokkal és a migrációval foglalkoztak, most azonban a szervezők úgy vélték időszerű körbejárni a kiberbiztonság témakörét.

– Ma szinte minden mobil eszközünk, de akár a televíziónk is az internetre van csatlakoztatva. Ha nem vigyázunk, adatokat nyerhetnek tőlünk és használhatják fel illetéktelen úgy, ahogy azt nem kellene, ahogy az nem etikus. Elgondolkodtató, hogy milyen támadások lehetnek informatikai központok ellen vagy akár háborús helyzetekben. De nem kell ilyen messzire menni. Mindennapos ma már a kártyás vásárlás, a kibertérben történő pénzügyi tranzakció, ami szintén támadási felület lehet – fogalmazott Mucsi Balázs.

A konferencia pénteki és szombati előadásain naprakész információkat kaphattak és kaphatnak a vagyonvédelmi szakemberek, a honvédelem iránt érdeklődők, de az elektronikus banki szolgáltatások felhasználói és a világhálón szörföző fiatalok is.

Az egyik előadó, Takács Sándor, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Békés megyei elnöke például arról is beszélt, hogy a mindennapokban milyen veszélyek leselkedhetnek ránk.

– Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy az ember a saját számítógépén keresztül milyen adatokat oszt meg a világhálón. Ezzel vannak talán a legnagyobb problémák, itt sokan, rengeteg dolgot elárulnak magukról, sajnos ismeretlenek részére is. Ezek pedig táptalajt adhatnak a különböző vagyon elleni bűncselekményeknek: adott esetben családi házaknál egy betöréshez vagy rablásokhoz – jegyezte meg Takács Sándor.

A kétnapos konferencia résztvevőinek Békéscsabán a biztonsági szakma élvonalába tartozó előadók segítenek eligazodni abban, hogyan lehet esélyük megelőzni vagy kivédeni a kibertérben rájuk leselkedő veszélyeket.

 

A hírről készült videó anyagunk:

Megosztás:

Címke: , , , , , ,