A diákok pályaválasztását segítik az új megállapodással

2018. október 24. 18:01 | Gyemendi Réka

Együttműködési megállapodást kötöttek a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) és a Békéscsabai Tankerületi Központ vezetői szerdán. A felek célja, hogy az általános iskolás diákoknak segítséget nyújtsanak a pályaválasztásukban.

 

 

A BSZC főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: ez egy olyan téma, amely előbb-utóbb minden fiatalt érint majd.

– Nagyon nehéz kérdés 14 évesen eldönteni, hogy a diákok merre menjek tovább. Ezért is kívánjuk azt, hogy különböző pályaorientációs tanácsadásokon, beiskolázási együttműködésben a diákoknak és tanároknak egyfajta tájékoztatást adjunk azzal kapcsolatban, hogy mi a szakképzés, mi a gimnázium, felsőoktatás rendszere, valamint hogy azok hogyan működnek, hogyan lehet oda jelentkezni – fogalmazott Mucsi Balázs.

Hozzátette: ez a választás egy életre szól, ezért fontos, hogy minden szükséges információt megkapjanak a diákok, de a szülők is, akik véleményükkel befolyásolják gyermekük választását. A főigazgató kiemelte: itthon és világszerte is magas lemorzsolódás, ezért a pályaelhagyás ellen szeretnének harcolni, hiszen az lenne az ideális, ha mindenki megtalálná azt a pályát, amellyel később szeretne foglalkozni. Éppen ezért egy hosszabb távú stratégiát dolgoznak ki, amelynek célja, hogy megfelelően jusson el az információ a fiatalokhoz, akik így megalapozottabb döntéseket tudnak hozni továbbtanulásról.

Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója úgy fogalmazott: a pályaorientáció a két szervezet közös ügye, hiszen nekik kell utat mutatni a diákok számára, és egyfajta életpályát felállítani Békés megyében.

A sajtótájékoztatót követően a Békéscsabai Tankerületi Központ fenntartásában működő köznevelési intézmények vezetőinek és pályaorientációs felelőseinek tartottak továbbképzést, hogy még szélesebb körben tudják a fiatalokat informálni a lehetőségekről.

 

 

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL