Tovább bővül a Békéscsaba hazavár! program

2022. március 1. 14:19 | Vincze Attila

Együttműködési nyilatkozatot írt alá kedden a békéscsabai önkormányzat, a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Békéscsabai Tankerületi Központ, melynek célja a Békéscsaba hazavár! felsőoktatási hallgatói ösztöndíj és életkezdési támogatás népszerűsítése.

A békéscsabai polgármesteri hivatal dísztermében tartott eseményen Szarvas Péter polgármester előbb felidézte a 2015-ben indított program eddig elért eredményeit. Mint mondta, hét év alatt összesen 106 fiatallal kötött szerződést az önkormányzat, vagyis ennyien döntöttek úgy, hogy igénybe veszik ezt a támogatást, és a városban tervezik a jövőjüket. A polgármester kiemelte, hogy a helyi közoktatási szereplőkkel létrejövő szorosabb együttműködés tulajdonképpen a Békéscsaba hazavár! program kiszélesítését jelenti. 

– Nagyon fontos felismerés volt az, hogy a felsőoktatási intézményekben továbbtanuló fiatalokat sokkal nehezebb elérni, mint amikor még itt vannak Békéscsabán, így a középiskolás évek alatt szeretnénk eljuttatni hozzájuk azokat az alapinformációkat, amelyek a későbbiekben segíthetnek azon döntésükben, hogy Békéscsabát válasszák – hangsúlyozta Szarvas Péter.

A rendezvényen felszólalt a térség országgyűlési képviselője is. Herczeg Tamás arról beszélt, hogy a csabai közoktatási, szakképzési intézményekkel való kooperáció még sikeresebbé teheti a már eddig is szép eredményeket felmutató programot, amelynek célja elsősorban az, hogy minden érintett fiatal tudomást szerezzen a támogatási lehetőségekről. 

– Ez a szerződés, amely most megköttetett, része annak a stratégiának, amely úgy írható körül, hogy sokféle kínálata, ajánlata van a városnak, amely azt szolgálja, hogy a huszonévesek jöjjenek haza, jöjjenek ide máshonnan, vagy maradjanak itthon – fogalmazott a képviselő.

 

A Békéscsaba hazavár! programban résztvevő fiatalok egy része is jelen volt az eseményen. Fotó: behir.hu

 

A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a Békéscsaba hazavár! programra egyfajta sikertörténetként tekint, hiszen a fiatalok az életkezdéshez, illetve a tanulmányaikhoz egy olyan plusz támogatást kapnak a várostól, amelyet sok helyen máshol nem.

– A szakképzés területén az életkezdéshez vagy a felsőoktatásba való belépéshez akár 300 ezer forintos egyszeri juttatást is tudunk biztosítani a vizsgák után, emellé a fiatalok egy Békéscsaba hazavár! programmal több százezer forintot is magukénak tudhatnak, így a felsőoktatás világa még inkább megközelíthető lesz a számukra – részletezte Mucsi Balázs

Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ vezetője hangsúlyozta: a helyi köznevelési, közoktatási intézmények fenntartójaként fontosnak tartja azon törekvések segítését, amelyeket a Békéscsaba hazavár! program megtestesít. 

– A program megvalósulása a megállapodás értelmében három köznevelési intézményben történik majd meg: az Andrássy gimnáziumban, a Belvárosi gimnáziumban, valamint a Bartók szakgimnáziumban. Ezekben az intézményekben különféle tájékoztatókkal, helyi tájékoztató programok szervezésével próbáljuk meg ezt az ösztöndíjprogramot népszerűsíteni a békéscsabai diákok körében – ismertette a tankerületi igazgató.

Az eseményen Varga Tamás alpolgármester a Békéscsaba hazavár! program jövőbeni terveivel kapcsolatban arról beszélt, hogy hamarosan a város weboldalán egy külön aloldalon keresztül lehet részletesen tájékozódni a támogatásokról, valamint az eddigi ösztöndíjasok bevonásával hangsúlyosabb közösségi médiás jelenléttel népszerűsítenék a kezdeményezést.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően három, a programban résztvevő csabai fiatal számolt be saját történetén keresztül arról,  a támogatás hogyan segítette a tanulmányaikat, valamint a munkában való elhelyezkedésüket.

További programok »

FEL