Javában dübörög a Jókai Napok rendezvénysorozata

2022. április 27. 12:09 | Erdei-Kovács Zsolt

A Békéscsabai Szakképzési Centrum kötelékébe tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium immár 29. alkalommal rendezte meg a Jókai Napokat. A 72 órán át zajló eseményt április 26-án Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester nyitotta meg.

A Jókai kollégium gazdag története több évtizedre nyúlik vissza. A 2022-es esztendő azért is szolgáltat ilyen módon is különösen jó apropót az ünneplésre, mert az intézmény leányok részére létrehozott szárnyát 70, a fiúkét pedig 50 évvel ezelőtt adták át. A kezdetektől és a kezdetekről, valamint az azóta eltelt időszakról mesélő kordokumentumokat gondosan válogatták és rendezték tárlattá azért, hogy a kiállítás révén átfogó képet nyújtsanak a dicső múltról. A város polgármestere, úgy is, mint a kerület önkormányzati képviselője a szívén viseli a szomszédos Vízmű suli és a hozzá tartozó kollégium sorsát, ezért tartotta kiemelten fontosnak, hogy a tiszteletét tegye ezen, a kolesz fiú klubjában tartott ünnepi alkalmon.

A 29. Jókai Napok programarzenáljában éppúgy szerepet kapott a foci, a csocsó, a közös filmezés, a lövészet, a főzőverseny, mint ahogyan a műveltségi vetélkedő, a kerti parti és a disco, vagyis a zenés-táncos mulatság. Az eseménysor díszvendégei a saját kollégiumi emlékeikről is meséltek a fiataloknak. Szarvas Péter úgy fogalmazott: szerencsére lehetővé tette az élet, hogy két év szünet után ismét lehessen Jókai Napokat tartani.

A polgármester ismertette, hogy az intézmény névadója, Jókai Mór – bár nincs konkrét kötődése a városhoz – Békéscsaba díszpolgára. Kifejtette: nagyon örül azoknak a rendezvényeknek, amelyek a város diákságának szólnak. A ballagásra készülő ifjakhoz intézve szavait elmondta, hogy nehéz és mégis örömteli időszak ez, amit érdemes megélni, az emlékét pedig megőrizni.

– Könnyeket és mosolyt, az érettségihez pedig sok sikert kívánok – mondta, kiemelve: minél több kiművelt emberfőre, fiatalra számít a város, Békéscsaba mindenkit hazavár.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szintén köszöntötte a megjelenteket, majd a gyulai kollégiumi emlékeit is megosztotta.

– A kollégiumi évek minden túlzás nélkül felejthetetlenek számunkra és, hogy valóban azok legyenek, ahhoz sok közösségi élményre van szükség – szögezte le, hangsúlyozva: az emlékek felidézésben nagy szerepet játszanak a tablók, fényképek és egyéb tárgyi eszközök, mint a kollégiumtörténeti kiállításban is látható orsós magnó és bakelit lemez. A saját élményeiről szólva kitért arra is, hogy jó magatartás esetén kéthetente volt számukra engedélyezett a hazautazás.

A képviselő felidézte, hogy 1975 és 1979 között volt kollégista, amely intézmény saját elmondása szerint egy éven keresztül koedukált volt. Az orsós magnószalag be volt tiltva, a bakelit korong viszont nem, mert a hivatalos címkézés által felismerhető volt a tartalma. Led Zeppelint, Pink Floydot, Deep Purple-t és Uriah Heepet hallgatott – a zenekarok neveit helyeslő morajlással nyugtázta a megjelent diáksereg.

– Nagy volt a szigorúság, 14 óráig tartottak az órák, 16 órakor kezdődött és 19 órakor zárult a silentium, 19 órától 19 óra 30 percig lehetett vacsorázni, de 19 óra 30-kor központi utasításra már mindenkinek meg kellett tekintenie a híradót – sorolta. A villanyoltás 21 óra 30 perckor következett be (legalábbis hivatalosan), az ébresztőt pedig reggel 6 órára kapta az ifjúság.

 

– Ez a fajta poroszos vasszigor ma már elképzelhetetlen – tette hozzá Herczeg Tamás.

A megnyitót követően megkoszorúzták Jókai Mór, az épület előtt található szobrát, majd a tornaterem közvetlen szomszédságában elkészült a szabadtéri fitneszpark szalagátvágása következett. Az alkalmatosságot bármely középiskola diákjai használhatják.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója portálunknak úgy nyilatkozott: a Jókai Kollégium az egyik legnagyobb a városban, több mint 300 diáknak biztosít helyet, lehetőséget, de a Jókai Napok alkalmával ez a szám legalábbis a programokat tekintve a többszörösére nő.

A főigazgató kitért arra is, hogy ő maga is kollégista volt, ezért tud a témában hitelesen nyilatkozni. Kiemelte, az ilyen és ehhez hasonló rendezvények megszervezésében, megvalósításában nagyon fontos szerep hárul a közösségekre és most ez alatt főként az oktatók, tanárok, pedagógusok közösségét érti, bár az is nyilvánvaló, hogy a diákok is kapnak ebben feladatot.

– Ha van egy jó csapat, ha van egy jó nevelői csapat, akkor nem lehet akadálya annak, hogy egy ilyen esemény megszülethessen. Az anyagi rész is elengedhetetlen, de az a legkevesebb, lélekből és szívből kell több – fejezte ki.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
2022. augusztus 12. 19:39
FEL