Megnyitották a 32. Jókai Napokat

2024. április 23. 20:06 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója a Behir.hu-nak elmondta: büszke arra, hogy a Jókai Kollégium az egyik legnagyobb a városban, hiszen több mint 300 diáknak biztosít helyet. A főigazgató kiemelte, hogy a Jókai napok megszervezése, megvalósításása nagy felelősséggel jár. A főigazgató köszöntő beszéde után Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere nyitotta meg a nagy múltra visszatekintő rendezvényt. 

 

Kép: Behir.hu

 

A polgármester megemlítette, hogy személyes kötődése is van az intézményhez. 

– A Vízműtől nem messze nevelkedtem, az Aulich utcában, és főleg a nyári szünetben nagyon sokat jártunk a barátaimmal futballozni az intézmény aszfaltpályájára. Édesapám a Vízműben tanult, így mindig érzékeny kérdés számomra, ha a Jókai napok megnyitójára érkezem – fogalmazott Szarvas Péter. A városvezető kitért a rendezvény sokszínűségére, egyúttal gratulált az eseménysorozat szervezőinek, megvalósítóinak is.

A 32. Jókai Napok programelemei között szerepelt a foci, a csocsó, a filmezés, a lövészet és a főzőverseny is. Schnider György, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégiumának igazgatója kérdésünkre elmondta: a programsorozat megnyitóját mindig kedden tartják. A rendezvényt kiállításmegnyitó követi, idén Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát láthatja diákság. A megnyitóhoz továbbá külöböző sportversenyek is társulnak. Az igazgató kiemelte, hogy a programelemek a szerdai és csütörtöki napon folytatódnak, a sport mellett hangsúlyt kapnak a műveltégi vetélkedők is, illetve a végzős, ballagó kollégistákat szerdán este díszvacsorával köszöntik. 

 

Kép: Behir.hu

 

Az alkotó tárlatát a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki gyulai kollégiumi emlékeit elevenítette fel. Herczeg Tamás úgy fogalmazott: kollégiumi évei meghatározóak voltak, és a jelenlévőket is megerősítette abban, hogy sok közösségi élményre van szükség.

– Bácsfalvi Zoltán nem az első alkalommal szerepel a Jókai napokon. A jelenlegi kiállítása döntően az új munkáit vonultatja fel. A kiállított képek között négy olyan szerepel, amely nem az Adria környékét, a tengerparti tájakat eleveníti meg. A művésznek régi vágya volt, hogy többet foglalkozzon a tengerparttal, hegyoldalakkal, és most jutott el ehhez a tematikához. Bácsfalvi Zoltán művészetére jellemző stílusjegyeket könnyen felismerhetjük, hiszen egyedi ecsetkezeléssel bír –  mondta Herczeg Tamás. 

A megnyitót követően megkoszorúzták az épület előtt található Jókai Mór szobrot. 

 

További programok »

FEL