2,1 milliárdos beruházás: Átadták a BSZC új képzőközpontjának munkaterületét

2021. február 3. 13:52 | Hidvégi Dávid

A legmodernebb eszközökkel szerelik fel a Békéscsabai Szakképzési Centrum új képzőközpontját a Kétegyházi úton, amellyel együtt épületfejlesztést hajtanak végre. A BSZC az ITM által biztosított összeget még 2020-ban nyerte el.

Közel napra pontosan egy éve számoltunk be arról, miszerint letették a Békéscsabai Szakképzési Centrum új képzőközpontjának alapkövét. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium több mint 2,1 milliárd forintot biztosít a csabai képzőhelynek, amely fejlesztése hamarosan kezdetét veszi, miután szerdán a Békéscsabai Szakképzési Centrum ünnepélyesen átadta a munkaterületet a kivitelezőnek.

A térség országgyűlési képviselője a tájékoztatón a kérdésünkre hangsúlyozta: céljuk, hogy a jelenlegi és leendő gépipari vállalkozásoknak megfelelő munkaerőt biztosítsanak Békéscsabán, amelyhez elengedhetetlen a szakképzési centrum fejlesztése. Herczeg Tamás kiemelte: ha olyan szakemberek kerülnek ki az iskolapadból, akik megfelelnek a „negyedik ipari forradalom” kihívásainak, akkor Békés megye vonzóbb lehet a vállalkozók szemében.

– Azt reméljük, hogy lesznek olyan nagy vállalatok, amelyek további fejlesztések mellett döntenek, illetve már velem és a várossal tárgyalások folynak olyan befektetőkkel, akik még nem vettették meg a lábukat Békéscsabán és a megyében. Attól, hogy folyamatosan fejlődik a közlekedési infrastruktúra és bővülnek a képzési lehetőségeink, azt reméljük, hogy megfelelő célpontja leszünk a cégcsoportoknak – fogalmazott. Hozzátette: már tervezési fázisban van a békéscsabai repülőtér fejlesztése is.

Ez a fejlesztés is több irányú, több célú, hiszen szolgálja a gazdaságot, a szakképzést, a beiskolázást és a fiatalok itt tartását – kezdte a megyeszékhely alpolgármestere. Varga Tamás elmondta, hogy olyan összetevők találkoztak, amelyek a város potenciálját és erősségét növelik.

– Az önkormányzat elkötelezett az ilyen projektek támogatásában. Azt tapasztaltuk, hogy a szakképzési centrum tagintézményeinek megítélése nagyon pozitívan változott az elmúlt években. Ez annak a progresszív stratégiának köszönhető, amely a folyamatos megújulást, az új projekteket és képzéseket helyezte előtérbe. Egyre kívánatosabb, nagyobb választási lehetőséget kínál a szakképzési centrum valamennyi tagintézménye, amit a beiskolázási adatok alátámasztanak – zárta gondolatát.

Az épületben hét új, európai szinten is egyedülálló tantermet alakítanak ki, ahol a fémipart és a hozzá kapcsolódó robotikát, automatizálást oktatják majd a diákoknak. A beruházásnak csak egy része az ingatlan rendbetétele, hiszen ezzel együtt a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinetje készül el.

– Sok száz millió forintot költünk a berendezések beszerzésére. Olyan eszközök és tudásanyag kerül be a projektbe, amelyet az országban eddig középiskolai vagy technikusi szinten nem lehetett elsajátítani, itt lesz az első ilyen pont Békéscsaba kellős közepén. Ez a kétmilliárdos beruházás alkalmas lesz arra, hogy új típusú képzést és képzettséget biztosítson a diákoknak, amely segíti az új technikusi és az okleves technikusi képzést, valamint a felsőoktatásba való átmenetet. Ez mind a jó egzisztenciát, a helyben maradást és a helyhez kötést szolgálja – fogalmazott a BSZC főigazgatója, Mucsi Balázs.

A központban gépi és CNC-forgácsoló, gépésztechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, CNC-programozó, CADCAM-informatikus, ipari informatikai technikus, automatizálási technikus, galvanizáló és felületkezelési szakmák és a hozzájuk kapcsolódó képzések oktatása folyik majd.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

FEL