Fémipari képzőközpontot alakítanak ki a Kétegyházi úton

2020. február 19. 13:27 | behir

Fémipari képzőközpontot alakítanak ki Békéscsabán csaknem 2,2 milliárd forintos beruházással - közölte a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerdán a békési megyeszékhelyen. A Békéscsabai Szakképzési Centrum új képzési központjának alapkövét szerdán délelőtt tették le.

Pölöskei Gáborné a fejlesztés alapkőletételekor elmondta, hogy a szakképzés megújítása a szabályozás szintjén megtörtént.

A képzés tartalmában, módszertanában és támogatási rendszerében is átalakul, ennek megfelelően komplex fejlesztésekre van szükség - tette hozzá.

A szeptemberben induló hároméves szakképzőiskolai és az ötesztendős technikusképzés ágazati kompetenciák oktatásával indul, melyet specializáció követ. A tanműhelyekben elsajátított ismeretek pedig olyan további tudást biztosítanak a diákoknak, amellyel meg tudják állni helyüket a munkaerőpiacon - mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a fiataloknak plusz segítséget jelent a szakképzési ösztöndíjrendszer is.

A békéscsabai tanműhelyfejlesztés a képzési kínálat bővítését eredményezi, ezzel vonzóbbá válik a fiatalok számára, ugyanakkor biztosítja a helyi vállalkozások számára a minőségi munkaerő-utánpótlást - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné.

A helyettes államtitkár kifejtette, az új tanműhelybe kerülő korszerű berendezések lehetőséget biztosítanak a technikusi képzés és a felsőoktatás közelítésére. Az új szabályozás alapján az itt teljesített képzések akár az egyetemi kreditpontokba is beszámíthatók.

Pölöskei Gáborné kitért arra, hogy a szakképzésben átlag 30 százalékos, teljesítményalapú, összességében 35 milliárd forintos bérfejlesztés valósul meg, amely hozzájárul a minőség emeléséhez.

Az épületben hét új, európai szinten is egyedülálló tantermet alakítanak ki, ahol a fémipart és a hozzá kapcsolódó robotikát, automatizálást oktatják majd a diákoknak – ezt már a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója mondta. Mucsi Balázs hangsúlyozta: az európai szintű beruházásnak köszönhetően olyan gépeken tanulnak majd a diákok, amely Magyarországon egyedülállónak számít. Hozzátette: az új centrumban olyan képzés indul, amelyet követően az itt végző szakemberekért „kapkodni fognak” a vállalkozások.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a központ az állam, az önkormányzat, az oktatási intézmények és a helyi vállalkozások példaértékű együttműködéseként jöhet létre. Mint mondta: a fejlesztés hosszútávú lehetőségeket rejt magában, többek között az újabb befektetők, nagyvállalatok érdeklődését is felkelthetik, amelyek cégei még nincsenek jelen a térségben.

Szarvas Péter polgármester emlékeztetett: tavaly szintén 2 milliárd forintos beruházással nyomdaipari képzési központ kialakítása indult el a városban, hamarosan pedig a felsőoktatásban is jelentős fejlesztés kezdődik.

Az M44-es gyorsforgalmi út megépítésével erősödik a beruházók érdeklődése Békéscsaba iránt, elsősorban a nyomda- és gépiparban, valamint a felületkezelés területén - jegyezte meg a városvezető.

A képzőközpontban a térség legmodernebb méréstechnikai és anyagvizsgáló laboratóriuma, automatizációs és szimulációs kabinet várja majd a diákokat. A tanulók elsajátíthatják az épületgépészethez, a gyártásautomatizáláshoz és a CNC-programozáshoz szükséges ismereteket. Klasszikus géppark teszi lehetővé a lemezmegmunkálás elemeinek begyakorlását, emellett a térségben egyedülálló felületkezelő műhelyt is kialakítanak.

A központban gépi és CNC-forgácsoló, gépésztechnikus, gépgyártás-technológiai technikus, CNC-programozó, CADCAM-informatikus, ipari informatikai technikus, automatizálási technikus, galvanizáló és felületkezelési szakmák és a hozzájuk kapcsolódó képzések oktatása folyik majd.

 

MTI/behir.hu

 

FEL