A bodza a gazdák körében is igen népszerű növénynek számít, már csak az igénytelenségével és az ültetvényre járó, terület alapú támogatás nagysága miatt is. A bodza bogyóit elsősorban élelmiszeripari célra, italokhoz, illetve ételfestékként is hasznosítják. Az elmúlt években az élelmiszeripari kereslet emelkedése mellett megtízszereződött a bodza gyógyászati célú felhasználásával kapcsolatos igény. A bodza ráadásul finom is, a belőle készült szörp az egyik kedvenc italom, amit minden évben elkészítek. Tavaly kipróbáltam a bodza karamellás változatát, ami nagy sikert aratott a családunk körében.
Karamellás bodzaszörp
- 40 db bodzavirág
- 2 db citrom (nagy)
- 30 dl víz
- 3 kg cukor
- 30 g citromsav
- 15 g borkősav
- 1 késhegynyi nátrium-benzoát/elhagyható
A bodzavirágokat beletesszük a tisztára mosott 5 literes üvegbe. Jöhetnek a citromkarikák, ezután rászórjuk a citromsavat, majd hozzáöntjük a 3 liter vizet. Ezt az összetételt 24 órán keresztül állni hagyjuk. Közben egyszer-kétszer megkeverhetjük. Ezután átszűrjük a bodzát. 50 dkg cukorból és 0,5 dl vízből készítsünk egy nagy fazékban szép, barna karamellt. Vegyük le a tűzről a forró karamellt, és óvatosan öntsünk hozzá 1 liternyit a leszűrt léhez. Állandóan kevergetve forraljuk fel a karamellás levet, majd ha a karamell teljesen feloldódott a forró lében, hozzáadjuk a maradék 2,5 kg cukrot. Amennyiben a cukor feloldódik, és a szirup felforr, belekeverhetjük a nátrium benzoátot, amit elhagyhatunk. Hozzáöntjük a maradék levet, belekeverjük a borkősavat, és üvegekbe töltjük a szörpöt.
Nagy Emese békéscsabai lakos több évtizede készít otthon bodzaszörpöt. Felhívta a figyelmem arra, hogy néhány dologra odafigyel ennek az italnak az elkészítésénél.
– Biztosan volt olyan év, amikor valamiért kimaradt a szörp készítés, mivel szeretjük és viszonylag szűk időintervallumban készíthető, keresem a lehetőséget, hogy hozzájussak friss virágokhoz. Az Élővíz-csatorna mentén, vagy a dobozi erdő jó lelőhely, így biztos, hogy nem szennyezett növényt hozok haza. Mivel a bodza nagy tételben fogy, télire még sosem tettem el, erre az évszakra nem jutott. Mindig azt mondom, „majd jövőre”. (nevet) Mint ahogy a pitypangmézet is majd jövőre készítem el.
Hozzátette, hogy a bodza mellett készít szörpöt levendulából, citromfűből és mentából is egyaránt, amelyekből azonban már tud eltenni télire.
A szörpökből nem mellesleg remek fagyikat lehet készíteni. Lehet kapni különféle méretű pálcás fagyiformákat, ezekbe kerül egy vékonyka karika citrom, pár szem málna, ribizli vagy akár dinnyeszelet és felöntöm ezeket mentaszörppel. Ez pár óra alatt megfagy és már kész is a finomság. De kipróbáltam már a szörpöt akácvirágból és ibolyából is.
Emese megosztotta velem, hogy a szörpök mellett más érdekességgel is kiegészíti a kamra tartalmát.
– Számomra, de azt gondolom, mások számára is különleges a zöld dió befőtt. A szüleimtől tanultam, együtt szurkáltuk anyukám kötőtűivel a diót, az egész családnak barna volt a keze. Nem készítek túl sokat, mert elég macerás, de 2-3 üveggel mindig elteszek, már csak a nosztalgia miatt is.
A fenyőrügy szirupot is a bodza érési idejében készíti.
– A 2 centis friss hajtásokat üvegbe teszem, felöntöm mézzel és télig sötét helyre dugom. Kiváló köhögéscsillapító, teába pedig pikáns ízesítő. Ezen túl bármit elteszek, amivel „kertes” ismerősök meglepnek és hirtelen nem esszük meg. Ha egy kiló meggyet, akkor annak állok neki, ha egy üveg lesz belőle, akkor is. Télen jól jön, és ha te készíted, tudod, mit teszel bele, és azt is tudod, kitől kaptad, hol szedted a hozzávalót. Nincs túl cukrozva, nincs benne semmi adalékanyag.
Nagy Emese bodzaszörp receptje, elkészítési módja
azonnali fogyasztáshoz
- 5 literes üveg
- 5-6 nagy, 10-12 kicsi bodza tányér
- 2-3 db citrom
- fél kg cukor
– Egy kb. 5 literes fazékba egy nagy csokor bodzát teszek, ami 5-6 nagyobb vagy 10-12 kicsi tányért jelent, azért is kell, hogy tiszta helyről származzon, mert nem mossuk meg felhasználás előtt, hogy a virágpor is belekerüljön az italba. Én ennyihez csak egy jó fél kilónyi cukrot teszek, nem többet. Viszont citromot 2-3 db-ot is belekarikázok, így kevésbé édes, kellemesen fanyar. Aztán mire le lehetne szűrni, már alig lötyög valami a fazék alján.
***
Andreaszjan Miszak örmény származású őstermelő feleségével, Andreaszjanné Szép Judittal közösen gazdálkodik 6500 négyzetméteres területen az Almás kertekben, illetve baromfi farmjuk is van.
– Sok mindent termeltünk eddig, de időhiány miatt muszáj volt csökkenteni a tevékenységi köreinket, így néhány dologról lemondtunk. Vegyszermentes gazdálkodásunk van, nem permetezünk semmit. Őshonos gyümölcsfáink vannak, nagy ellenálló képességgel rendelkeznek. Fő területünk a gyümölcsök, gyógynövények és fűszernövények, a zöldség másodlagos. A gyümölcsök mellett van egy dió ültetvényünk is, ugyanis szoktunk zöld dió lekvárt és szörpöt is készíteni ebből. Plusz a dió levelet is hasznosítjuk, de fő termékeink közé tartoznak a bogyós gyümölcsök, mint például a csipkebogyó, ritkábban előfordulhat málna, szeder, ribizli, homoktövis és természetesen a bodza is. Az ízvilágunk ötvözi az erdélyi és örmény ízvilágot. Tartósítószert és adalékanyagot nem teszünk a termékeinkbe, a feleségem allergiás is ezekre a hozzávalókra. Cukrot és nádcukrot, étkezési citromsavat teszünk bele a készítményeinkbe. Egyik kedvenc növényünk a bodza, amelynek virágját teljes virágzáskor, napsütésben szedjük, amit lehet használni nyersen vagy szárítani teába. Mi szárítva használjuk, és csak a virágját, a zöld szárát vágjuk le. A szörpünk áztatással készül, hosszú folyamat, egy szörp gyártása 3 napig tart, amelynek van előkészítése, áztatási időszaka, hőkezelése – mondta Andreaszjan Miszak, aki hozzátette, hogy a termékeikbe csak 20 százalék cukrot használnak fel.
Fotók: Bere Mátyás