Bodó Sándor: Fokozottan oda kell figyelni a munkakörülményekre

2019. március 29. 09:46 | behir

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztály EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont és a Békés Megyei Kormányhivatal szervezésében, A megelőzés fontossága címmel rendeztek szakmai konferenciát csütörtökön a Csabagyöngyében a munkahelyek biztonságáról. A rendezvényen a politikai döntéshozók és a szakmai közreműködők beszéltek a munkahelyek biztonságának növeléséről.

 

 

Egy éve alakult meg a Békés megyei munkahelyek biztonságával foglalkozó munkacsoport

 

 

Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, egy évvel ezelőtt alakult meg a Békés megyei munkahelyek biztonságával foglalkozó munkacsoport annak érdekében, hogy minél nagyobb biztonságban dolgozhassanak a munkavállalók a megyénkben is. A munkacsoport vezetője Dobókői György.

A kis- és közepes vállalkozások számára többek közt tájékoztató anyagokat és programokat állítottak össze, de a munka itt nem állt meg, a most összehívott konferencia újabb fejezetet nyit: valós cselekvési tervek alapján valós intézkedéseket tudnak hozni, együttműködve a vállalkozásokkal, gazdálkodó szervezetekkel a munkahelyek biztonságának növelése érdekében.

 

 

Bodó Sándor: 4,5 millióan dolgoznak ma, Magyarországon
 

 

A konferencián Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: az ország gazdasági stabilitásának egyik alapköve az, hogy mennyien, milyen munkakörülmények között és milyen hatékonysággal dolgoznak.

 

 

– A legfrissebb foglalkoztatási adatok szerint közel 4,5 millióan dolgoznak ma Magyarországon, ami komoly stabilitást ad a gazdaságnak. A munkanélküliségi ráta 3,6 százalék, amellyel kapcsolatban gyakran kérdezik, hogy lehet-e ezt még tovább csökkenteni. Természetesen erre az a válaszunk, hogy vannak még teendőink e téren is, hiszen főleg az ország középső és keleti részében az országos átlagnál kedvezőtlenebbek a mutatók – fogalmazott az államtitkár.

 

 

Más a munkahelyi légkör ott, ahol a munkavédelmet komolyan veszik

 

 

Bodó Sándor hangsúlyozta: nemcsak a teljesítmény számít, fokozottan oda kell figyelni arra is, hogy milyenek a munkakörülmények. Egészen más ugyanis a munkahelyi légkör ott, ahol a munkavédelmet, munkafelügyeletet, a megfelelő munkakörülmények biztosítását komolyan veszik.

 

–  Ez alapvetően a munkaadó felelősség, de nekünk is fontos feladataink vannak például a törvényhozás, szabályozás, ellenőrzés tekintetében. Örülök, hogy Békés megyében nagyon komolyan veszik ezt a kollégáink, mi pedig a foglalkoztatási államtitkárságon igyekszünk megadni ehhez a szükséges szakmai útmutatásokat, információkat annak érdekében, hogy minél biztonságosabb körülmények között dolgozhassanak a munkavállalók – jegyezte meg az államtitkár.

 

 

 

 

A konferencián elhangzott, hogy 2010 óta közel 800 ezerrel emberrel többen dolgoznak Magyarországon, emiatt inkább az arányokban látható a csökkenő tendencia. Szó volt arról is, hogy míg a nagyobb cégeknél akár erre specializálódott szakembert is foglalkoztatnak, a kis- és közepes vállalkozásoknál nincs kapacitás erre, ezért is fontos, hogy legyen tanácsadás, amely elősegíti a munkahelyek biztonságát.

 

 

Herczeg Tamás: Érdemes szélesebb körben értelmezni a munkabiztonságot

 

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszélt arról, hogy valóban pozitív tendenciák tapasztalhatók a munkabiztonság terén. Mint mondta, érdemes szélesebb körben értelmezni ezt a kategóriát, hisz a munkabiztonsághoz tartoznak természetesen a munkakörülmények, a biztonsági előírásoknak megfelelő eszközök, védőitalok, hogy megfelelő-e a jogi környezet, és ezt a munkáltatók és munkavállalók jól tudják-e használni.

– Emellett a munkabiztonsághoz tartozik számomra az is, hogy tartós-e a munkavégzés esélye az adott munkahelyen, vagy ha valaki elveszíti a munkahelyét, akkor van-e módja a saját szakterületén elhelyezkedni. Ha pedig nem tud elhelyezkedni a saját szakterületén, akkor tudja-e segíteni átképzés a képességei kibontakoztatását. De talán idesorolható az is, hogy kap-e megfelelő bért, hogy biztonsággal el tudja tartani a családját – sorolta Herczeg Tamás, hozzátéve, azon is dolgoznak, hogy Békés megye minden téren felzárkózzon, ez a megyébe érkező fejlesztési forrásoknak és kormányzati támogatásnak köszönhetően jó úton halad.

 

További programok »

Közélet

Játszóház és futókör – turisztikai fejlesztés valósul meg Gyopároson

Véleményeztek és javaslatokat is tettek a város képviselői azon a január 16-i egyeztetésen, melyen egy 650 millió forintos pályázati beruházás részleteiről tájékozódhattak az elöljárók. A pályázattal Gyopáros turisztikai célú fejlesztése valósul meg a közeljövőben, méghozzá széleskörűen.
17:34
FEL