Békéscsabán is összefogtak az egyházak a járvány idején

2020. március 21. 15:19 | Csiffáry Zsuzsanna

A járvány okozta körülményekhez a történelmi egyházak vezetői is alkalmazkodtak a megyeszékhelyen. A Békéscsabai Médiacentrummal kötött megállapodás révén a 7.Tv vasárnap délelőttönként katolikus misét, illetve református és az evangélikus istentiszteletet is közvetít a következő hetekben.

A hazai egyházi vezetők minden történelmi egyházat megkértek arra, hogy ne tartsák meg Istentiszteleteiket, amelyek tömegrendezvényekként vannak jelen az emberek mindennapjaiban, inkább próbáljanak meg a digitális eszközökkel élni. Kutyej Pál evangélikus lelkész úgy gondolja, hogy lokálisan sokkal többet adhat az embereknek a bátorítás, ha saját papjaik, lelkészeik szólalnak meg a televízión keresztül. Ebből született megállapodás a 7.Tv-vel, amely lehetővé teszi az istentiszteletek közvetítését. Szigeti Antal békéscsabai plébános szerint a fizikai jelenlét hiányát a lelki közösség erősítésével lehet pótolni.

- Most amikor nem lehetünk együtt a vasárnapi miséken, mindenki gondoljon otthonról a közösségre, embertársaira, valamint a minket összekapcsoló Istenre - tette hozzá a plébános. 

Marti Miklós református lelkész saját bevallása szerint a jelenlegi helyzetben nemcsak a híveknek nehéz közösség nélkül, hanem az igehirdetőnek is hiányzik a gyülekezet, ám a technika adta lehetőséget ők is igénybe veszik.

Verasztó János nemcsak a hívőket bátorítja, hanem azokat is, akik kétségbeesettek ebben a nehéz helyzetben. Pál apostol Rómaiakhoz írt levelét idézte: akik az Istent szeretik, azoknak minden a javukra válik.

Az első közvetítéseket már vasárnap láthatják nézőink: vasárnap 9 órától református istentisztelet, 10 órától evangélikus istentisztelet, 11 órától pedig katolikus mise látható a 7.Tv-n.

 

Galéria

További programok »

FEL