Óvintézkedések Békéscsabán a katolikusoknál, létszámkorlátozás a reformátusoknál

2020. március 13. 13:35 | Szilágyi Viktória

A kormány rendkívüli intézkedései között a beltéri rendezvények létszámát 100 főben maximalizálta. Az állam, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát, nem rendelkezett az istentiszteletekkel és szentmisékkel kapcsolatban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyilatkozatában azt javasolta az egyházaknak, hogy a nagyobb templomokban több részletben tartsák meg az istentiszteleteket, illetve a szentmiséket. 

Békéscsabán, a belvárosi katolikus templom plébánosát, Szigeti Antalt kérdeztük, hogyan érinti ez a szentmisék rendjét. 

 

Szigeti Antal Kép: Máthé Csongor (Behir.hu)

 

– A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevélben rendelte el a papoknak, hogy hívják fel a hívők figyelmét olyan óvintézkedésekre, amelyek megakadályozhatják a vírus terjedését. Többek között például azt írják, hogy tartózkodjunk a kézfogástól, ami a szent mise liturgiájának egy része volt: amikor a pap kéri, hogy köszöntsék egymást a béke jelével a hívők, akkor kezet fogtak egymással. Ezt most mellőzni kell. A másik konkrét javaslat és rendelkezés, hogy a szent áldozásnál ne a nyelvre adjuk a szent ostyát, hanem mindenkinek a kezébe - ismertette a plébános. 

– Ezeken a rendelkezéseken felül a katolikus templomoknál a szenteltvíztartókat üresen kell hagyni,  hogy ez se legyen alkalmas a vírus átadására. Olyan rendelkezést még nem kaptunk elöljáróinktól, hogy ne tartsuk meg a miséket, függetlenül attól, hogy hányan jelennek meg a templomokban – tájékoztatott a plébános.

Marti Miklós, A Békéscsabai Református Egyházközség lelkésze elmondta, hogy már most vasárnaptól változást vezetnek be az istentiszteletek megrtartásában.

 

Marti Miklós Kép: Máthé Csongor (Behir.hu)

 

– Az első most vasárnap az lesz, hogy a bejövő testvéreket, akiket eddig is az ügyeletes presbiterek köszöntöttek, most már számolni is fogják és 90 fő felett érkezőket megkérjük, hogy a gyülekezeti teremben kövessék az istentiszteletet, és legyenek részesei az istentiszteleti közösségnek. Ott tévén keresztül láthatják majd – fogalmazott a lelkész. 

Marti Miklós hozzátette: a továbbiakban a presbitérium döntésének megfelelően ezt a módot alklamazzák, vagy bevezetik, hogy vasárnap két istentiszteletet tartanak, így próbálnak megfelelni az előírásoknak.

A lelkész elmondta, hogy a koronavírus miatt hozott rendelet két nagyobb istentiszteletet megrtaását érintette eddig. Március 21-én rendeztek volna egy nagyobb hálaadó istentiszteletet, hiszen a templomukon végzett nagyobb volumenű munkálatok elkészültek. Erre az alklamolmra Soltész Miklós államtitkárt és dr. Fekete Károly püspököt várták volna.

– A március 15-ei városi megemlékezéshez tartozó ökumenikus istentisztelet is elmarad, de a 10 órakor kezdődő istentisztelet természetesen megtartjuk, ahogy a hitéletünkben szereplő alkalmakat is – fogalmazott. 

A Püspöki Tanács iránymutatást adott ki az istentiszteleti életre vonatkozóan, erről részletesen az evangelikus.hu oldalon olvashatnak. 

További programok »

FEL