Békéscsaba kultúrájáért díjátadó a magyar kultúra napja alkalmából - galériával

2022. január 21. 21:13 | Csiffáry Zsuzsanna

Gálaműsor részeként adták át a Békéscsaba Kultúrájáért díjakat a Csabagyöngye Kulturális Központban péntek este. Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy fontos elismerni minden olyan tevékenységet, ami a hagyományainkat és a kultúránkat őrzi. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kultúra tisztelete nélkül nem létezhetnénk, mert ez az életünk szerves része.

Az eseményt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, aki a Himnusz megszületésének körülményeit ecsetelte, valamint hangsúlyozta, hogy kultúra nélkül nem létezhetnénk. 

Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy fontos a kultúránkat szélesebb körben ismertetni és mívelni, mert a hagyományainkat, magyarságunkat csak így tudjuk megőrizni és továbbadni. 

A beszédeket követően adták át a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket, melynek odaítéléséről a békéscsabai közgyűlés döntött 2021. decemberében. Az egyik elismerést Dariday Róbertnek, a Békéscsabai Jókai Színház Gálfy Gyűrű-díjas művészének, a teátrum Örökös Tagjának ítélték oda. Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója méltatta a díjazottat.

A színművész 1928. február 21-én született Budapesten. 16 évesen a Szovjetunióban három év hadifogságba került, már ekkor tábori színházat szervezett. A hadifogságból hazatérve, a Békés András vezette kultúr-tanfolyamon vett részt. Az ismert rendező javasolta számára, hogy jelentkezzen a Színművészeti Főiskolára, ahol később olyan pályatársakkal tanult együtt, mint Jancsó Miklós, Bacsó Péter és Makk Károly. 1955-ben diplomázott, majd ugyanebben az évben kezdte pályáját a Pécsi Színházban. 1962-től 66-ig az Egri Gárdonyi Géza Színház tagja volt, majd 16 évet a Miskolci Nemzeti Színházban töltött; 1982-ben a Békéscsabai Jókai Színházba került, ahol immár 40 éve dolgozik.

 

Dariday Róbert (Fotó: Such Tamás)

Dariday Róbert (Fotó: Such Tamás)

 

Amint az elhangzott, Dariday Róbert nemcsak – szinte minden műfajban emlékezetes produkciót nyújtó – színész, hanem remek rendező is. Az idő előrehaladtával valóságos „mesejáték-specialistává” vált. Nagyon szerette a gyerekdarabok rendezését, mellette írással, díszlettervezéssel is foglalkozott. A fiatalok iránti lelkesedését, a szép magyar beszéd melletti elköteleződését példázza, hogy szívesen ment iskolai szavalóversenyekre zsűrizni. Nyugdíjba vonulását követően is aktív maradt, gyakran láthatta a közönség a színpadon. 2005-ben Arany Diplomát, 2015-ben Gyémánt Diplomát, 2020 októberében Vas Diplomát vehetett át. Ugyanekkor lett a Békéscsabai Jókai Színház Örökös Tagja.

A színművész a közönség felé fordulva édesanyját említette meg. 

– Nem tudom, hogy önök mire gondolnának, ha egy ilyen díjat foghatnának a kezükben. De én elmondom. Az akire most gondolok, az az édesanyám. Aki arra nevelt minket, hogyha bármit kapunk az élettől, legyen az egy kockacukor, köszönjük meg. Ez, amit most a kezemben fogok, nem egy kockacukor, és nagyon köszönöm – fogalmazott Dariday Róbert. 

Békéscsaba Kultúrájáért elismerésben részesült a 7.Tv-t, a behir.hu-t és a Csabai Mérleget kiadó Békéscsabai Médiacentrum Kft. is, akit Szigeti Csaba méltatott a rendezvényen. A céget Békéscsaba önkormányzatának közgyűlése 2015 tavaszán hozta létre, célja a békési megyeszékhely és térsége lakosságának átfogó, sokrétű, egységes, közszolgálatiságot biztosító tájékoztatása. A médiacentrum immár hetedik esztendeje aktívan támogatja a városi, megyei rendezvények, kiállítások, koncertek, színházi darabok népszerűsítését, erőteljes támogatást nyújtva Békéscsaba Megyei Jogú Város valamennyi kulturális, közművelődési intézménye, alkotóműhelye számára.

 

A Békéscsabai Médiacentrum szerkesztőségének munkatársai (Fotó: Such Tamás)

A Békéscsabai Médiacentrum szerkesztőségének munkatársai (Fotó: Such Tamás)

 

A Békéscsabai Médiacentrum Kft. indulásától kezdve gondozza a Csabai Mérleg című lapot, amely 1991 októbere óta jelenik meg, amely a lakosság közkedvelt kiadványává vált, a megyeszékhely 28 ezer háztartásába jut el. A Mérleg szerves része 2017-től a Békéscsabai találkozások című 8 oldalas kulturális tematikájú melléklet, amely fontos szerepet tölt be a helyi kulturális értékek közvetítésében, a városban működő kulturális intézmények, szerzők alkotók, művészek bemutatásában.

A cég másik pillére a behir.hu hírportál, mely mára Békés megye második legnagyobb látogatottságú weboldala lett. A térségben egyedüliként kiemelt szerepet kap a közéleti hírek mellett a kultúra közvetítése. Békés megye minden településén, valamennyi kábelszolgáltatónál elérhető a 7.TV körzeti televízió, amely többször bebizonyította, hogy fontos, értékteremtő és értékmegőrző tevékenységet végez: minden nemzeti ünnepünk alkalmával élő közvetítéssel juttatják el a megemlékezéseket, díjátadókat a csabai háztartásokba, és közösségi oldalaikon keresztül a már nem itt élő, de városunk köz- és kulturális életére kíváncsi egykori békéscsabaiakhoz. A 7. Tv az ünnepi hangversenyekről készült felvételekkel, színházi és cirkuszi közvetítésekkel is a kultúra szolgálatában áll.

A díjat Szarvas Péter és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő adta át a médiacentrumnak, amelynek ügyvezetője, Diós Zsolt mondott köszönetet a városnak és a városvezetésnek az elismerésért. 

Herczeg Tamás a Magyar Kultúra Napjának jelentőségét hangsúlyozta, valamint fontosnak tartja, hogy azokat, akik a kultúráért tesznek, mindig elismerjék. 

A gálaest Lackfi János és Fugato Orchestra: Hibrid dalok című előadásával folytatódott. A műsor a költő kifejezetten a Fugato Orchestra számára írt új szövegeire és a hibrid tematika mentén válogatott korábbi verseire épült.

Galéria

További programok »

FEL