Újraindul a Csabai Kalandozások!

2020. szeptember 22. 16:18 | behir.hu

A 2020/2021-es tanévben újraindul a Csabai Kalandozások című, Békéscsabával kapcsolatos helytörténeti, helyismereti játék.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület, illetve a Békéscsabai Médiacentrum Kft. Berényi Nagy Péter ötletgazdával közösen, októbertől meghirdeti a 2020/2021-es tanévben a Csabai Kalandozások című, Békéscsabával kapcsolatos helytörténeti, helyismereti játékot a város óvodás gyermekközösségeinek, csoportjainak, az általános iskolák alsó osztályainak és családoknak.

A játék védnöke Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, akinek megbízásából Varga Tamás alpolgármester osztja meg gondolatait a Csabai Kalandozásokkal kapcsolatban.

 

Varga Tamás: Minél többet tudunk a városunkról, annál jobban beleszeretünk

 

Varga Tamás beszélt arról, hogy amikor a gyermekek először lépnek be az iskolába, az új osztályba, szinte alig ismernek valakit, idegen az épület, az ebédlő, a tornaterem. Aztán ahogy telik az idő, egyre jobban megismerik egymást, tanáraikat, az épület falait, kedvenc helyeket találnak, közös élményeket szereznek. Megszeretik közösségüket és az akár második otthont jelentő alma matert. Olyannyira hogy a ballagás után 5, 10, 15 évvel az egykor megszeppent gyerekek visszatérnek, hiszen az emlékek visszahúzzák szívüket az iskola falai közé.

– Azt gondolom, ez a folyamat hasonlít a szülővárosunkkal kialakuló kapcsolatunkra. Gyermekként a kezdeti bizonytalanság után elkezdjük feltérképezni szó szerint és átvitt értelemben is a települést, az ismeretlen környezet elkezd tágulni. Megismerjük a környező utcákat, a szűkebb településrészt, majd a város egészét; barátokat, élményeket szerzünk. És ha ehhez társul Csaba változatos történetének, jeles személyiségeinek, emblematikus épületeinek ismerete, ahogy egyre több titok, kuriózum tárul fel, semmi sem ment meg attól, hogy beleszeressünk Békéscsabába. Ehhez persze jól jön olykor a szülők, tanárok, muzeológusok, történészek segítsége, és legújabban, immár második alkalommal a Békéscsabai Médiacentrum játéka, a Csabai Kalandozások. Berényi Nagy Péter grafikus művész és Ugrai Gábor történelemtanár, valamint az elkötelezett szerkesztőség garanciát jelent arra, hogy Csaba és Zsofka, a két mesehős újabb csavaros rejtvényekkel, izgalmas megfejtésekkel fog élményt adni a versenyző diákoknak – fogalmazott Varga Tamás, hozzátéve, hogy talán ez a játékos verseny is hozzájárul ahhoz, hogy gyermekeinkben is kialakul, erősödik a hely szeretete, a lokálpatriotizmus, és felnőtt korukban itt maradnak vagy 5, 10, 15 év múlva visszatérnek Békéscsabára.

Minél többet tudunk Békéscsabáról, annál jobban megszeretjük
 
Ugrai Gábor: Legyünk egy kicsit turisták a saját városunkban, ismerjük meg jobban

 

Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, a játék egyik szervezője kiemelte, hogy örömmel csatlakoztak tavaly a kezdeményezéshez, mert fontosnak tartják, hogy a fiatalabb korosztályokat is megszólítsák, nekik is megpróbálják átadni a város szeretetét.

– Békéscsaba szerethető város, de ehhez meg kell ismerni, meg kell ismertetni épületeit, történeteit, eseményeit. Fontos célja a településnek, hogy minél több turista érkezzen a városba; erre a csabaiakat is „fel kell készíteni”, nekik is el kell tudnunk mondani mindazt, amit az idelátogatóknak szeretnénk. Legyenek egy kicsit a kicsik turisták a városban, keressenek, kutassanak, rajzoljanak és a megszerzett tudásukat adják át szüleiknek, nagyszüleiknek. Így érhetjük el, hogy a békéscsabaiak szeressék Békéscsabát és az életüket is itt képzeljék el – mondta Ugrai Gábor, hozzátéve, hogy ő például a Csabai Kalandozásokból tudta meg, hogy a városházán ökörszem ablakok is vannak.

 

Berényi Nagy Péter a tavaszi fordulóról és az újraindításról

 

Berényi Nagy Péter elmondta: a Csabai Kalandozások című játék 2020. januárjában indult azzal a céllal, hogy a városban élő óvodás és általános iskola alsó osztályos gyermekek jobban megismerjék lakóhelyüket.

– A játékot 10 fordulósra terveztük, ám a kialakult vírushelyzet miatt négy forduló után kénytelenek voltunk felfüggeszteni a további feladatok megjelenését. A játékban 29 csapat vett részt 401 fővel, akik a négy forduló alatt összesen 5403 megfejtést küldtek be. A pontozásnál azt is figyelembe vettük, hogy egy-egy csapat hány darab megfejtést küldött be a létszámukhoz képest – hiszen a játékszabály kiírásában az is szerepelt, hogy a több megfejtés bónuszponttal jár. Az első játék tapasztalata az volt, hogy a cél nemes, a játéknak küldetése és létjogosultsága van – szögezte le Berényi Nagy Péter.

Az öltetgazda felhívta a figyelmet arra, hogy 2020. október 8-án újraindul a Csabai Kalandozások. 

A játékszabály annyiban módosul, hogy a minimum 5 fős csapatoknak mindig csak pontosan 10 db megfejtett játékszelvényt – tehát nem többet és nem kevesebbet – kell visszaküldeniük a megadott határidőre.

 

A 12 forduló időbeli tervezett megoszlása a következő:

2020.október 2 db, november 2 db, december 1 db (téli szünet miatt).

  1. január 1 db (téli szünet miatt), február 2 db, március 2 db, április 1 db (tavaszi szünet miatt), május 1 db.

A 12. forduló után, május végén vagy június elején egy nagy össznépi játékkal zárul a verseny, ahol a csapatok személyesen is összemérhetik erejüket – így alakítva ki a verseny végső sorrendjét.

2020. október 8-án indul újra a Csabai Kalandozások
 
Diós Zsolt: Ha tetőzne a koronavírus-járvány, a játékot az online térbe költöztetjük

 

Diós Zsolt kiemelte, hogy a Békéscsabai Médiacentrum Kft. örömmel fogadta Berényi-Nagy Péter ötletét és teljes mellszélességgel a játék mögé állt.

– Kötelességünknek tekintjük, hogy az önkormányzat médiája a maga módján, a maga eszközeivel támogassa a játékot. Hiánypótló a játék, melynek köszönhetően remélhetőleg egy, a városára még inkább büszke generáció nő fel Békéscsabán. Megtisztelőnek tartjuk, hogy Szarvas Péter polgármester úr elvállalta a védnökségét, illetve köszönjük, hogy a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület kiváló kollektívája segíti a játék menetét – hangsúlyozta Diós Zsolt.

A játék a Csabai Mérlegben zajlik majd, de követhető lesz a behiren is.

– Az első fordulót félbeszakította a koronavírus-járvány, így tavasszal nem tudtuk befejezni a versenyt és győztest sem tudtunk hirdetni. Ennek ellenére köszönettel tartozunk mind a 29 csapatnak, a gyerekeknek, a pedagógusoknak, a szülőknek, a nagyszülőknek, akik részt vettek vagy segítették a csapatok szereplését. A résztvevő csapatoknak egy-egy oklevéllel fogjuk megköszönni az aktivitást – tudtuk meg Diós Zsolttól, aki hozzátette, hogy a jelen tanévre kiírt játékban a médiacentrum felkészült arra, hogy a koronavírus-járvány esetleges tetőzése esetén a játékot átköltöztesse az online térbe.

FEL