Lezárult a Csabai Kalandozások című játék

2022. július 6. 18:23 | Szabó Judit

Véget ért a Csabai Kalandozások című, Békéscsabával kapcsolatos helytörténeti, helyismereti játék, amelynek fővédnöke Szarvas Péter polgármester volt. A programsorozat végeztével nyolc csapat és egy egyéni versenyző kapott elismerést. A díjakat Csaba napon, július 6-án, szerdán adták át.

A Békéscsabával kapcsolatos helytörténeti, helyismereti játék ötletgazdája Berényi-Nagy Péter, sokaknak ismertebb nevén Tücsök Peti volt. A megmérettetést Békéscsabai Médiacentrum Kft., az önkormányzat, valamint a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület közösen szervezte meg a 2021/2022-es tanévben is. A vetélkedő alatt az óvodások és az általános iskolások koruknak megfelelő feladatokat kaptak, ebben a városvédő egyesület elnöke segített az ötletgazdának. 

– Ez már a második verseny volt. Berényi-Nagy Petivel sokszor összeültünk és azt beszéltük, hogy nem szeretnénk ismételni a feladatokat. Békéscsabán annyi minden fejlődik, és annyi mindent meg lehet mutatni a gyerekeknek, hogy feladatismétlés szempontjából nem volt problémánk – fogalmazott Ugrai Gábor.

Fotó: behir.hu/Szabó Richárd

A feladatsorozat célja, a város megismertetése, megszerettetése a legfiatalabb korosztállyal is. A játékban a tanulóknak különböző helyi értékeket, hírességeket kellett felismerniük, rajzokat kellett készíteniük, valamint a Csabai Mérlegből kellett kivágni különböző részleteket. A tizenöt fordulós játék tavaly októberben kezdődött és idén májusban ért véget. 

– Nagyon jó volt látni ennyi boldog és mosolygós arcú óvodást vagy kisiskolást a városháza dísztermében. Nagyon örülök ennek természetesen és egyben egy biztatás is, hogy jövőre is megrendezzük a Csabai Kalandozások Vetélkedőt - fogalmazott Szarvas Péter polgármester.

A Békéscsabai Médiacentrum a díjátadó végén egy kis fagylalttal, hűsítő itallal és pogácsával jutalmazta meg a gyerekeket. Ha valaki úgy érzi, hogy a következő játékban szeretne elindulni vagy szeretné tudását erősíteni, egyénileg és csapatban, akkor a korábbi feladatokat gyakorlásképpen megtalálhatja a behir.hu oldalon.

 

A díjazottak névsora: 

A játék történetében első alkalommal nyílt lehetősége az általános iskola felsős tanulóinak, hogy készítsenek prezentációt Békéscsabáról, helytörténeti, helyismereti vagy turizmus témakörben. A kiírók úgy döntöttek, hogy ebben a kategóriában egy különdíjat adnak át.

Különdíjban részesült Aradszki Barbara, az Erzsébethelyi Általános iskola tanulója. Nyereménye: kalandozás Békéscsaba múltjában, vagyis egy könyvcsomag, melyből mindent megtudhat városunk történelméről, melyet a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület ajánlott fel.

Az óvodások és az általános iskolák felső tagozatosainak versenyében egy különdíjról döntött a zsűri.

Különdíjban részesül a Csabai felfedezők elnevezésű csapat, akik az Esély Pedagógiai Központból játszottak. Nyereményük: kalandozás a békéscsabai Hóvirág Cukrászdában, ami azt jelenti, hogy kétszer 15 ezer forintos értékű fagylaltjegyet nyertek. A díjat Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere ajánlotta fel.

A Csabai Kalandozások című játék óvodás kategóriájában olyan szoros verseny alakult ki, ezért a szervezők úgy határoztak, hogy a legjobb három csapatot egyformán díjazták.

A Búzavirág Lányok és Fiúk elnevezésű csapat, a Pipacs Lányok és Fiúk elnevezésű csapat, valamint a Nefelejcs elnevezésű csapat is elismerést kapott. Nyereményük: kalandozás a békéscsabai Kaland-Vár Játszóházban. A díjat Dézsi Aranka, a játszóház vezetője ajánlotta fel és adta át.

A Csabai Kalandozások című játék általános iskola alsós tanulói kategóriájában is annyira szoros verseny alakult ki, ezért ebben az esetben a legjobb négy csapatot is egyformán díjazták.

A Méhecskék – Mazsola - Palánták elnevezésű csapat, akik a Savio Szent Domonkos Általános Iskolából játszottak, a Kíváncsi Oroszlánok elnevezésű csapat, akik a Lencsési Általános Iskolából neveztek, a Kis Felfedezők elnevezésű csapat, akik a az Erzsébethelyi Általános Iskolából érkeztek, valamint a Savios Kalandorok elnevezésű csapat, akik szintén a Savio Szent Domonkos Általános Iskolából jelentkeztek. Nyereményük: kalandozás a Fővárosi Nagycirkuszba, a díjat Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz vezérigazgatója ajánlott fel. 

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

FEL