Békéscsaba első kézből: Egy ember, két kerék, három város

2023. június 4. 08:30 | behir

Hazánkban is egyre népszerűbbek a kerékpárversenyek, egyre többen követik a világ legnagyobb körversenyeit, a Tour de France-t, a Giro d’Italia-t, a Vueltát televízión keresztül, vagy személyesen a Tour de Hongrie szakaszait. A kerékpáros túrák pedig az aktív kikapcsolódást keresők egyre kedveltebb célpontjai.

Ilyen célpont lehet a Békéscsaba részvételével a közelmúltban második alkalommal megrendezett Háromváros Kerékpáros Fesztivál. A rendezvényről, a kerékpározásról beszélgettünk Opauszki Zoltánnal, a fesztivál ötletgazdájával, a város turisztikáért felelős tanácsnokával.

Egy európai közvélemény-kutatás adatai szerint rendszeres kerékpárhasználat tekintetében Magyarország a harmadik helyen áll Európában. Ha nagy biciklis európai országokra gondolunk, akkor elsőre biztosan Hollandia, Dánia vagy Ausztria jut eszünkbe.

– Fel sem merül bennünk, hogy Magyarország is ott szerepel a nagy bringás nemzetek között. Talán meglepő, de hazánk élen jár a napi biciklihasználatban. Különböző okokból bringázunk – munkába járás, hobbi, kikapcsolódás, fogyás – , viszont az előnyei mindenkinél azonosak, akár Dániában, akár itthon, Békéscsabán kerékpározunk. A legismertebb előnyök, hogy a kerékpározás környezetbarát, olcsó, kis helyigényű, egészséges, és városokban az egyik leggyorsabb megoldás a közlekedésben. Magyarországon a felnőtt lakosság 70 százaléka szokott valamilyen gyakorisággal kerékpározni. 17 százaléknak ez az elsődleges közlekedési eszköze, Békéscsabán ez a szám eléri a 35 százalékot. A bringát az emberek 90 százaléka alapvető közlekedésre használja és 10 százaléka turisztikai céllal – beszél nagy lelkesedéssel a kerékpározásról Opauszki Zoltán.

Május utolsó hétvégéjén rendezték meg a Háromváros Kerékpáros Fesztivált, amelynek házigazdája ezúttal Békés városa volt. A program kiemelt eseménye a Békés-Gyula-Békéscsaba-Békés kerékpáros körtúra volt, amely több, mint 50 kilométeres távon járta be a három közép-békési település legszebb részeit. A túrához a három település valamelyikén lehetett csatlakozni, és az a 180 fő, aki a teljes távot teljesítette, a befutónál emlékéremben részesült.

– Bár az ünnepi hosszúhétvége számos lehetőséget kínált, nagy érdeklődés kísérte ezt a programot is. A fesztivál kísérőrendezvénye volt az Aktívan Békés Vármegyében Térségi Konferencia, melyet az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ rendezett meg első alkalommal régiónkban. A konferencia fő célja a térségi szereplőkkel és szolgáltatókkal való közös gondolkodás megteremtése volt. Fókuszában a térségben elérhető aktív turisztikai lehetőségek, fejlesztési irányok, tervek, elképzelések szerepeltek. A rangos turisztikai konferencián részt vett Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki bemutatta az idén elkészült Nemzeti Kerékpáros Stratégiát. A konferencia délutánján pedig hivatalosan is átadták a Wenckheim kerékpárutat, amelyre a konferencia résztvevőit egy közös kerékpározásra invitáltuk – összegzi az eseményt a város turisztikáért felelős tanácsnoka.

Opauszki Zoltán kiemelte: követik és látják a tendenciákat, tudják, hogy egyre fontosabb a térségi együttműködés a turizmusban. Ezen a területen minden térség, régió igyekszik fókuszba helyezni azt az adottságát, amely vonzóvá teheti mind a belföldi, mind a külföldi vendégek számára. Azok a tájegységek pedig, amelyek mindezt egy olyan együttműködés keretében teszik meg, ahová több települést és egyéb attrakciókat sikerült partnerként bevonni, szinte biztos, hogy sikerre vannak ítélve.

– A közép-békési települések között egy ilyen együttműködés kezd kibontakozni, melynek középpontjában a bringázás áll. Az egyre népszerűbb profi és amatőr kerékpározás jelentős potenciállal rendelkezik a turizmus szempontjából is. A három település összefogása jól mutatja, hogy a turizmus ezen szegmensében egymást segítve olyan eredményeket tudunk elérni, amelyekre önmagunkban, külön-külön nem lennénk képesek – avat be a részletekbe a turisztikai szakember.

Opauszki Zoltán hozzátette: köztudott, hogy Békéscsaba kitűnő infrastruktúrával rendelkező kerékpáros település, az elkészült Wenckheim turista- és kerékpárút pedig megteremti a feltételeket, hogy városunkon túlra is szervezhessünk kétkerekű túrákat.

– Nemzetközi tapasztalatok szerint csak az igazán kerékpárosbarát városok és régiók képesek arra, hogy nagyszámú kerékpáros turistát vonzzanak. Jövőre sebességet váltunk, egy fokozattal feljebb kapcsolunk. Szeretnénk a körtúrát kiterjeszteni a versenysport irányába, melyre a legutóbbi Békéscsaba-Arad Szupermaraton 1300 bringás résztvevője mutat példát. Így Békéscsabát a kerékpáros túrák mellett felhelyezhetjük a kerékpáros versenyek térképére is –  válaszolja a jövőt firtató kérdésünkre Opauszki Zoltán.

 

A Wenckheim kerékpárút az Év Kerékpárútja

 

2023-ban negyedik alkalommal hirdették meg az Év Kerékpárútja pályázatot, melyet 2380 szavazattal nyert a Wenckheim-kerékpárút. A 11 döntősre összesen több mint 12 ezer szavazat érkezett a kerékpározás szerelmeseitől. A Békéscsabáról induló kerékpárút békési kastélyokat köt össze és lenyűgöző természeti környezetben halad. 

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, 2022-ben pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot. Ebben a nagyszerű rangsorban került be a Wenckheim kerékpárút.

További programok »

FEL