Térségi Aktív Konferenciát rendeztek Békéscsabán

2023. május 26. 14:05 | Vincze Attila

Második alkalommal rendezik meg a hétvégén a Háromváros Kerékpáros Fesztivált, melynek részeként Térségi Aktív Konferenciát tartottak pénteken a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az esemény fókuszában a térségben elérhető aktív turisztikai lehetőségek, fejlesztési irányok, tervek és elképzelések voltak.

A konferencia szervezői a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termébe elsősorban Békés vármegye aktív turizmusában érdekelt döntéshozóit, szolgáltatóit, szállásadóit, túravezetőit és kivitelezőit várták. Az eseményen megjelenteket Békéscsaba polgármestere köszöntötte. Szarvas Péter örömét fejezte ki, hogy az elmúlt években tett törekvéseknek köszönhetően Békés vármegye felkerült az ország aktív turisztikai térképére.

 

 

– A kormányzat figyel Békés vármegyére ebben a témakörben is, sőt sok olyan korábbi döntés volt már a kormányzat részéről, amely nemcsak figyelmet, hanem támogatást is jelentett és nagyon remélem Békés vármegye székhelyének polgármestereként, hogy ezt követően is így lesz – fogalmazott.

A térség országgyűlési képviselője előadásában többek között arról beszélt, hogy hazánkban és Lengyelországban tudnak a legtöbben kerékpározni Európában, azonban a biciklisek száma nem sokkal haladja meg a kontinens átlagát. Herczeg Tamás megjegyezte, hogy az országban minden harmadik ember használ kerékpárt, de Békés vármegyében valamivel jobb ez az érték.

 

 

– Számos adatfelvétel azt igazolja, hogy a kerékpárhasználat Magyarországon nem csökken, hanem növekszik talán minden korosztályban, ez nyilván összefüggésben van azzal is, hogy egyre több és egyre jobb kerékpárútjaink vannak, és ugyanez jellemző Békéscsabára, illetve Békés megyére, ahol nem pontszerű elhelyezkedésben gondolkodunk, hanem az összeköttetéseket preferáljuk – magyarázta.

A rendezvényen prezentációt tartott az aktív Magyarországért felelős államtitkár is. Révész Máriusz hangsúlyozta, a kormány célkitűzése, hogy hazánk a legélhetőbb országok közé tartozzon, ezért elkészült egy aktív életmód-stratégia. Az államtitkár szerint ugyanis a magyarok nagyon keveset mozognak, ami jócskán megrövidíti honfitársaink életét.

 

 

– Magyarországon naponta 37 ember hal meg amiatt, mert nem mozog. Ehhez képest viszonylag keveset foglalkozunk ezzel a problémával, melynek az a következménye, hogy 5,6 életévvel maradunk el az Európai Unió lakóinak átlagos élettartamától – részletezte.

Az eseményen Révész Máriusz hivatalosan is átadta Balogh József szabadkígyósi, valamint Szarvas Péter békéscsabai polgármesternek az Év Kerékpárútja címről szóló emléklapot, melyet idén a Wenckheim kerékpárút nyert el. A konferencia további részében az érdeklődők különböző szakmai előadásokon és kerekasztal beszélgetésen vehettek részt.

További programok »

FEL