Az Év Kerékpárútja díj: Nagy vonzereje lehet a rangos elismerésnek

2023. május 4. 17:55 | Vincze Attila

Jelentős fölénnyel, több mint 2300 szavazattal a Wenckheim turista- és kerékpárút lett idén az év kerékpárútja. Az Aktív Magyarország által negyedik alkalommal meghirdetett versenyen két héten át lehetett szavazni a legnagyobb közösségi oldalon.

Történelmi helyszínek, vadregényes tájak, természetközeliség – csak néhány olyan dolog, amely a mintegy 40 km hosszúságú Wenckheim kerékpárút sokoldalúságát jelzi. A Bihari Túrák Közhasznú Egyesület elnöke szerint az, hogy idén az Év Kerékpárútja díj Békés vármegyébe került, komoly elismerés. Kocziha Attila kérdésünkre kiemelte, ő maga is arra buzdította a környezetében élőket, hogy szavazzanak a versenyen.

– Ez is azt mutatja, hogy egy nagyon jó kezdeményezés volt ez a kerékpárút. Azok is bejárták az útvonalat, akik egyébként jelölték erre a versenyre a kerékpárutat, beszéltem velük és nagyon jó véleménnyel vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen területeket érint – fogalmazott.

A kerékpárút alapvetően a Wenckheim család kastélyait köti össze. A Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy az elismerés hatalmas marketingértékkel bír. Opauszki Zoltán a siker titkát a térség lakóinak összefogásában és a kerékpárút páratlan szépségű helyszíneiben látja.

– Maga a Wenckheim turista- és kerékpárút egy olyan nyomvonalon megvalósult kerékpárút, amely csodálatos természeti helyek mentén, a békési kastélyokat köti össze, emellett az Élővíz-csatorna mellett, erdei környezetben halad, illetve érinti a békéscsabai bányatavakat is – magyarázta.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, a győzelemmel egy nagyon előkelő társaságba került a Wenckheim kerékpárút, hiszen korábban olyanok nyerték el a rangos címet, mint a Tisza tavi kerékpárút vagy a Tatát Tatabányával összekötő szakasz.

– Arra számítok, hogy az elkövetkező időszakokban egyre többen fogják a városba érkezők, akár az iskolás korosztályba tartozók igénybe venni a kerékpárutat a felnőttek mellett, de az bizonyos, hogy az aktív turisztikai térképre ezzel a kerékpárúttal Békéscsaba is felkerült – részletezte.

A városvezető külön örömét fejezte ki, hogy a díjnyertes kerékpárút bizonyos szakaszai érintik a Munkácsy Negyedet is, így az aktív és kulturális turisztikai attrakciók egyaránt jelen vannak a vármegyeszékhelyen.

További programok »

FEL