A Háromváros Kerékpáros Fesztivál körtúrája óriási élmény, érdemes csatlakozni!

2024. május 14. 10:14 | Mikóczy Erika

Május 24-26-án Békéscsaba, Gyula és Békés ismét közösen rendezi meg a Háromváros Kerékpáros Fesztivált. A részletekről elsőként Opauszki Zoltánnal, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettesével, turizmusért felelős tanácsnokkal, majd Kocziha Attilával, a Bihari Túrák Közhasznú Egyesület vezetőjével beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.

 
Opauszki Zoltán: A fesztivál fontos része a Háromváros Kerékpáros Körtúra

 

– Harmadik alkalommal szervezik meg ezt a kerékpáros fesztivált. Hogyan indult ez az egész, honnan jött az ötlet?

– Az alapgondolat az volt, hogy a három település, amely összefogott ennek a programnak a megszervezésében, számos hasonlósággal bír. Egyrészt mind a három városban nagyon sokan kerékpároznak, mindhárom település évek óta kerékpárosbarát. Békéscsabán, Gyulán és Békésen is nagyon sok kerékpárút épült az elmúlt években. Ez mind arra sarkallt bennünket, hogy valamilyen kerékpáros rendezvényt kellene szervezni. Több éven keresztül létezett a Három Város Sportfesztivál, azonban azt tapasztaltuk, hogy ez kezd kicsit kifáradni. Eltérő mértékben vannak a településeinken sportoló, adott esetben igazolt sportoló gyerekek, és úgy alakult, hogy a legtöbb első helyezést a csabai gyerekek nyerték. Ettől viszont a gyulaiaknak és a békésieknek csökkent a motivációjuk a részvételre. Kerestük, mely területen tudnánk mégis közösen továbblépni valami olyannak, hogy az népszerű eseménnyé válhasson. Adta magát a kerékpározás, így jött létre az első, a második és most a harmadik Háromváros Kerékpáros Fesztivál.

 

Milyen szerepe van a fesztivál szervezésében Békéscsabának, és hogyan működik együtt a három város?

– Az alapgondolat Békéscsabán fogant meg. Úgy bő két évvel ezelőtt, volt egy beszélgetésünk Kocziha Attilával, a Bihari Túrák Egyesület vezetőjével, hogy jó lenne valamilyen kerékpáros rendezvényt összehozni. Békéscsabának ebben markáns szerepet kell vállalnia, hiszen a megyeszékhely nagyon bringás város. Elég, ha itt a Wenckheim kerékpárútra utalunk vagy a kerékpárút-hálózatunk minőségére. Most is az a helyzet, hogy a szervezés dandárja a csabai csapat kezében van. Viszont született egy olyan megállapodás menet közben, hogy minden évben más-más település legyen a házigazda, ami azt is jelenti, hogy egyes programok odafókuszálódnak. A fesztivál fontos része a Háromváros Kerékpáros Körtúra, ami úgy indul, hogy mindenki a saját településéről indul, és így formálódik egy körkörös túra, ahol van, aki beszáll, van, aki kiszáll, megint beszáll, megint kiszáll. Tehát nem egyszerre tekeri végig mindenki a távot, hanem mindenki az adott beszállási ponthoz igazodóan teszi meg a teljes, 58 kilométeres kört.

 

 

– Idén hogyan áll össze a fesztivál programja?  

– Idén már nemcsak a kerékpárok fognak megjelenni két keréken, hanem a motorosok is, hiszen ezen a hétvégén lesz az Open Road Tour nevű motoros esemény, egy Harley-Davidson találkozó, ahol várakozások szerint több száz motoros lesz jelen. Reményeink szerint több száz bringás is jön, így igazi, nagy happening várható május 25-én. Az első napon, május 24-én érkeznek meg a motorosok a Csabagyöngye Kulturális Központhoz, majd ott lesz egy blues buli, előtte pedig egy kerékpáros világutazó előadása. Egyébként meghirdettük osztályok számára egy osztálykirándulásnak a lehetőségét is a program részeként. A szombat lesz a legsűrűbb, akkor egész nap programokkal várjuk az érdeklődőket a Szent István téren. Reggel 9 órától már gyülekezni kezdenek a különböző kétkerekűek a gazdáikkal, és megnyílik az old timer bringák kiállítása is. Ezt követően lesz egy extreme-bike bemutató a Szent István téren, ahol már vélelmezhetően tele lesz a tér a motorosokkal és a bringásokkal, illetve zajlik a regisztráció, a becsekkolás. 10.30 óra körül rajzanak majd ki a motorosok a térről, majd ezután, úgy 10.50 körül indulnak a bringások Békés irányába, megkezdve a körtúrát. Napközben egyéb programokkal várjuk az érdeklődőket. A délután folyamán az extrémsport-pályán, a Csányi utcán lesz egy verseny az érdeklődő fiatalok számára, erre is sok jelentkezés érkezett már. A délután folyamán úgy 16.30 körül várható, hogy a csabaiak visszaérnek a Szent István térre a maguk körét megtéve. Mindeközben még vár lehetőség azokra a családokra, akik a korábbi években népszerűvé vált belvárosi kincskereső bringatúrán rész kívánnak venni, illetve a Wenckheim kerékpárútra is hirdettünk túrát, ahol már le is kellett zárnunk a regisztrációt, hiszen olyan sokan jelentkeztek.

 

– Úgy tűnik, hogy egyre népszerűbb a fesztivál. Mennyien teljesítik a körtúrát, ami azért elég jelentős táv?  

– Azoknak a bringások, akik valamilyen gyakorisággal bringára pattannak, az 58 kilométer nem vészes. Több helyen van pihenő, ahol kicsit kifújhatjuk magunkat, tehát könnyen teljesíthető. A legfontosabb talán az, hogy a három város bringásai együtt, egy közösségként tekerhetik végig ezt a túrát. A közösségépítés, közösségformálás egy fontos cél mindezzel.

 

Kocziha Attila: A körtúra teljes távja 58 kilométer

 

Kocziha Attilával folytatjuk. Mit kell tudni a fesztivál részeként zajló túrákról?

– Lesz családi túra, amelyet egyedül kell teljesíteniük a családoknak. Ennek a lényege, hogy Békéscsabát kell jobban megismerniük az indulóknak, bizonyos feladatokon keresztül. Vannak osztálykirándulás jellegű túrák, és van a Háromváros Kerékpáros Körtúra, amely a központi eleme a rendezvénynek. A Háromváros Kerékpáros Fesztiválnak első alkalommal Békéscsaba volt a házigazdája, második alkalommal – tavaly – Békés, idén pedig Gyula lesz. A gyulaiak a Gyulavári Kastélytól indulnak majd, ők lesznek az elsők reggel. Kapnak egy kis bélyegző kartont, amelyet az első megállóhelyen, Békéscsaba lepecsételtetnek. Itt csatlakozik hozzájuk a békéscsabai csapat. Mivel Csabán egy nagy, motoros rendezvény is lesz, megvárjuk, amíg a motorosok elhagyják a főteret, és azután indulunk tovább együtt Békésre. Hozzá kell tenni, hogy minden település biztosít saját túravezetőt a saját csapatai számára. Békés-Dánfokon lesz egy ebéd, egy kis műsor, utána a békési csapat is csatlakozik az egész társasághoz, és innentől kezdve már a három város bringásai együtt mennek tovább Gyulára. Érintjük Szanazugot is, ahol egy kis pihenőt tartunk, akár fürödni is lehet. A gyulaiak köre aztán Gyulán lezárul, de a békéscsabaiak és a békésiek mennek tovább, hogy ők is megtegyék a hazáig vezető körüket.

A gyulaiak Gyulaváriban megkapják a harmadik pecsétjüket, és megkapják a díjat, ami általában egy érem, ezt a házigazda település biztosítja. A csabaiak Békéscsabán, a békésiek pedig Békésen kapják meg ezután az érmüket. A teljes táv 58 kilométer, amit nyugodt tempóban tekerünk le, hogy akár a kisebbeknek is jó legyen. Egyébként a három város bringásai közül sokan ismerik egymást, de csatlakoznak hozzánk mások is, jönnek például Halásziból, Budapestről, Kecskemétről és a megye környező településeiről is.

 

– Mielőtt valaki elindul, hogyan készüljön? Mit vigyen magával?

– Mindenki a saját kerékpárjával jön, érdemes átnézni, hogy az a közúti közlekedés szabályainak megfelelő legyen, és olyan műszaki állapotban legyen, hogy jól bírja az utat. Jó gumik, jó fékek kellenek. A másik: attól függetlenül, hogy kértek-e ebédet, vagy nem, az egész útra elegendő innivalóra mindenképpen szükség lesz. Lehet hozni egy kis nasit is, hogy aki útközben megéhezik, a pihenőkön tudjon enni valamit. Jó, ha egy esővédő is van a felszerelések között. Gyakran felmerül a láthatósági mellény kérdése. Természetesen a túravezetőinknek lesz láthatósági mellényük is, de valójában nagyon keveset haladunk közúton, illetve keveset keresztezzük a közutat. Úgy néz ki, hogy lesz rendőri biztosítás is ezeken a keresztezési pontokon, és motoros rendőr is kísér bennünket. A másik kérdés a sisak, főleg a gyerekeknél, de én mindenkinek szoktam ajánlani. Hiszen egy tömegben megyünk, bármikor lehet olyan szituáció, hogy egymásra futunk. Annak ellenére, hogy elmondjuk, hogyan tartsuk be egymás előtt, mögött a követési távolságot, azért előfordulhat, hogy nem sikerül. És ha egy hirtelen fékezés miatt elesik az ember, akkor jó, ha van rajta sisak. Ha útközben lenne műszaki probléma, lesz egy műszaki mentőcsapat, amely készen áll arra, hogy vagy a helyszínen megszereli a kerékpárt, vagy ha az nem lehetséges, akkor haza tudjuk szállítani a pórul járt bringást. Mindenkinek ajánlom, hogy ha olyan típusú biciklije van, ami egyedi szerszámot igényel, azt inkább hozza magával. Vagy pótgumit esetleg hozhat, akinek olyan kerékpárja van, amelyhez egyedi belső kell és nem tudjuk megragasztani.

 

– Meddig lehet jelentkezni a körtúrára?

– Arra szinte az utolsó pillanatig lehet jelentkezni a visitbekescsaba.com oldalon, illetve a Tourinformnál vagy a Háromváros Kerékpáros Fesztivál facebook eseményén. A körtúra nagyon jó élmény, nagyon jó program lesz, érdemes csatlakozni!

További programok »

FEL