Békéscsaba anno: Aranykoszorús mesterek József főherceg ötórai teáján

2019. január 20. 09:45 | behir

A budapesti Országos Kézműipari Tárlaton aranykoszorúval kitüntetett 48 iparosmester – köztük a csabai Babinszky János mű-faesztergályos kapott meghívást 1928. november 7-én délután 5 órára József főhercegék budai palotájába, egy teaestre.

Az Országos Kézműipari Tárlaton bemutatott kézműves termékek mennyisége, minősége, kivitelezése a szakértők értékelése szerint bármely nemzetközi kiállításon bátran megállta volna a helyét. A tárlaton Békéscsaba iparosságát 12 fő képviselte, a csabai csoport az egyik legszínvonalasabb értéket vonultatta fel.

József főherceg és Auguszta hercegasszony nagy kísérettel tekintette meg az iparosok produktumait. A csabaiak termében a főhercegi pár Fehér Károlyné szőtteseit külön is megdicsérte, valamint Babinszky János famunkáit is megcsodálta, ugyanúgy, mint a látogatók legtöbbje. A főhercegéknek különösen a hatalmas méretű, csavart, faragott lábú állványok tetszettek. A tárlat után két és fél hónappal az aranykoszorús mesterek átléphettek József főherceg budai palotájának díszes kapuján, és a fényesen kivilágított, feldíszített bálterembe vonultak. Ott két-három személyre terített asztalok mellett foglaltak helyet. Pontosan öt órakor jelent meg a teremben a főhercegi pár. Néma, feszes tisztelgés üdvözölte a házigazdákat, majd a hivatalos bemutatkozásra a főhercegi pár elé járultak a meghívottak. A házigazda barátságosan fogadta a kitüntetett iparos mestereket. Ezt követően a teaasztalnál sokféle étket tálaltak fel a libériás felszolgálók. A hercegi pár szíves szavakkal, kedvességgel kínálta mindenkinek a hercegi konyha remekeit. A lukulluszi lakoma elkápráztatta a vendégeket.

A tea befejezése után a házigazda a hercegasszonnyal meglátogatta az asztalokat, és minden aranykoszorús mestert, így Babinszky Jánost is megszólították. Pár szíves szóval, érdeklődő kérdésekkel tudakolták az iparosság ügyeit, dolgait. Több mint másfél óráig tartott az aranykoszorús mesterek teadélutánja. A magyar iparosok fővédnöke, József főherceg, barátsággal búcsúzott kedves vendégeitől, akikre büszke volt, mert versenyképes készítményeik révén dicsőséget szereztek a magyaroknak. Babinszky János Csabára visszatérve csillogó szemmel, lelkesen mondta: „Gazdagabb lettem egy szép emlékkel, életem legszebb leggyönyörűbb emlékével!”

A történet tisztelgő emlékezés születésének 137. évében Babinszky János hírneves mesterről, akinek munkássága a csabai iparosság veretes lapjain őrződik.

Gécs Béla

 

További programok »

FEL