Békéscsaba, Andrássy út: az otthontalanság otthona

2021. augusztus 19. 16:50 | Erdei-Kovács Zsolt

Hajléktalan életmódot folytató személyek zavarják a békéscsabaiak nyugalmát. A többnyire az Andrássy úton ténykedő galerivel szemben tehetetlenek a hatóságok, hiszen van állandó lakcímük, ezért rájuk nem alkalmazható a vonatkozó törvény. Az önkormányzat illetékesei közben mindent megtesznek annak érdekében, hogy legalább enyhüljön az évek óta fennálló áldatlan állapot.

Mint arról korábban is beszámoltunk, nem ritka hogy az Ibsen Kávézó vagy éppen az Univerzál Áruház előtti szökőkút egyfajta tisztálkodási lehetőségként szolgál, s az is gyakran előfordul, hogy a felnőtt férfiak mindenki szeme láttára, öntudatlan állapotban fetrengenek vagy éppen az utca közepén könnyítenek magukon.

Egyikük, Héjas János elmondta, elítéli azt, ami itt történik, szerinte egy kiadós alkohol-elvonókúra segíthetne rajtuk. Neki bejelentett lakcíme van, a fia címe az, ahol korábban élt is rövidebb ideig. Hatvanhoz közelít, a szakmája pék és rabságban van – az alkohol rabságában. Mint mondja, az utcán lévők többsége alkoholista, akiknek gyógykezelésre, elvonókúrára lenne szükségük ahhoz, hogy ez a helyzet megoldódjon. A kialakult és évek óta fennálló áldatlan állapotot ő maga is durvának tartja, érti és elfogadja azt, hogy elítélik őket az emberek.

Hozzátette, nagyon nehéz ital nélkül elviselni a mindennapokat, a padon alvást és például azt is, hogy a bokrok aljában tanyázó patkányok összeharapdálják őket. Embertelen körülmények ezek, a piával próbálják tompítani a hétköznapok nehézségeit. A nehézségeket, melyeket túlnyomórészt az alkohol okoz.

 

 

A rendőrök a jogszabályok adta keretek között napi rendszerességgel, visszatérően ellenőrzik a hajléktalan életmódot folytató személyeket. A családsegítő munkatársai a saját eszközeikkel szintén jó ideje igyekeznek kezelni a helyzetet. Leginkább arról szeretnék meggyőzni ezeket az embereket, hogy hagyjanak fel ezzel az életmóddal. Mint megtudtuk, a fővároson kívül például Békéscsabán is van arra lehetőség, hogy a hajléktalanok szociális bérlakáshoz jussanak.

Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője azt közölte, hogy ismeretei szerint az Andrássy úton lévők nagy részének van lakhatása, a nyolc hajléktalan életmódot folytató férfiból három az, akinek nincs fedél a feje felett. Van olyan, akinek saját tulajdonú háza van – tette hozzá, részletezve, hogy közülük kettő az, akinek nincs jövedelme, de van olyan közöttük, akinek bőven 100 ezer forint feletti jövedelme van. Mint mondta: nincs igazából oka annak, hogy miért vannak az utcán. Hosszan lehetne sorolni a békéscsabai önkormányzati intézmények révén rendelkezésre álló segítségnyújtási módozatokat, ahogyan a mégsem enyhülő, régóta fennálló helyzetből adódó negatívumokat is. Utóbbiak közül a környékbeli üzletek, szolgáltatók kézzelfogható kárát érdemes kiemelni.

 

 

Tyetyák Magdolna, az Élésker Kft. ügyvezetője ismertette, a vásárlók részéről van a legtöbb panasz. Sokan azt mondják, hogy inkább elkerülik az áruházat bármennyire is szerettek korábban idejárni vásárolni, máshova mennek, mert nem szeretnének nap, mint nap szembesülni azzal, amit itt és nem szeretnék a gyermekeiket, unokáikat kitenni annak az élménynek, amit az itt tartózkodó, alkoholt fogyasztó és nem mindig tudatánál levő emberek okoznak.

 

További programok »

FEL