Mindig van témám – Barabás Ferenc mesélt a fotográfiáról

2023. január 19. 08:30 | Csiffáry Zsuzsanna

Minden ember vágyik a változatosságra, a kikapcsolódásra, ehhez pedig egy hozzánk illő szabadidős tevékenység jó alapot szolgáltathat. A szakemberek véleménye szerint egy olyan hobbival, ami örömet okoz, feltölt bennünket, csökkenthető a mindennapi stressz-szint is.

Bár igazi télről nem beszélhetünk, sokan döntenek úgy, hogy inkább az otthonaikban mélyülnek el egy-egy témában. Erről beszélgettünk Barabás Ferenccel. A tipográfus, könyvkészítő fotós munkáiban – saját bevallása szerint is – nagyon sok téma kap szerepet.

– Számomra a fotózás egyszerre hobbi és szakma. Nem nagyon tudom szétválasztani ezt a kettőt, mert ha szabadidős tevékenységről ivan szó, akkor is mindig igyekszem fejleszteni a tudásomat technikailag vagy szemléletben. Minden fotónál van célom. Megkeresem a természetben, vagy a mindennapi életben az adott témát, és egy kattintással megörökítem, ám a munkának itt még nincs vége. Az adott pillanatból új kép születik, mert technikailag tovább dolgozom rajta – mondta el a fotós. 

 

Fotó:Behir.hu/Petró ZsoltBarabás Ferenc a végzettsége szerint alkalmazott grafikus, több évtizede foglalkozik fotózással. Képein kiemelkedő szerepe van a fény játékának, munkáiban hangsúlyos a gúla és a négyzet formavilágának alkalmazása. Szerinte, ha valaki embereket fotóz, elengedhetetlen a jó kommunikáció és a megfelelő instruálás. 

 – Rengeteg téma érdekel, kipróbálom magam a fotózás több területén. A képekben nem elég azt látni, ami egyértelműen ott van a szemünk előtt, hanem mögé kell néznünk és vizualizálnunk azt úgy, hogy mások is értsék. Szóval a fotó elkészülte előtt nem lehet tudni, hogy mi lesz belőle (nevet). Ezek azok a játékok, amelyek hozzátartoznak az életemhez – tette hozzá. 

Kiemelte: mondanivalója mindig van, ez pedig folyamatosan változik. A technikai alapokat fontosnak tartja a fotózáshoz, ám inkább az érzéke irányítja az alkotásban. Véleménye szerint a kreativitás nélkülözhetetlen a fotográfiához, enélkül elképzelhetetlennek tartja az életet. 

További programok »

Kultúra

Martin Gábor: Őszintén adom át a mögöttem álló 70 év tapasztalatát

A nullás évek elején alig, hogy megjelent, azonnal tarolt is a digitális fényképezés. Ez derekasan megtizedelte az akkori középkorú képalkotókat. Valaki pályát váltott, más beleszomorodott a tétlenségbe. Van azonban olyan kolléga, akit a hetedik iksz fölött is bármikor be lehet vetni egy hétvégi sporteseményre. Míg Martin Gábor egy teljesen más fotósútra indult a digitális galaxison.
09:20
FEL