Az ünnepek az egészséges embereknek is gondot okozhatnak

2020. december 29. 16:34 | Hidvégi Dávid

Az év vége felé a legtöbb rosszullétet a túlevés és túlivás okozza – a szakemberek szerint. A kellemetlen tüntetek azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhetők, ráadásul ebben az évben a koronavírus-járvány miatt különösen fontos, hogy mindenki jobban odafigyeljen az egészségére.

A szakemberek szerint jó, ha az ember felkészíti a házipatikát az ünnepekre, hiszen ilyenkor nehezebb lehet a gyógyszerek beszerzése. Ebben az évben ráadásul a koronavírus-járvány van, így fontos odafigyelni az egészégre, ezért célszerű változatosan táplálkozni és vitaminokat szedni.

– Megfázásos tünetek igen-igen gyakran előfordulnak. Legyen otthon lázcsillapító, de ha lázas akkor fontos, hogy értesítse a háziorvosát, mivel most összekeveredhetnek a dolgok. Nem tudhatjuk, hogy ki, milyen okból lázas. Legyen otthon fájdalomcsillapító és a megfázásra pedig különféle granulátumok, komplex készítmények. Ne hagyják abba a vitaminok például a C és a D-vitamin szedését – fogalmazott a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke, dr. Melczer Mária.

Az egyik békéscsabai háziorvos elmondta: az ünnepi időszakban az egészséges embereknél is okozhat gondot a túlzott kalóriabevitel, a zsíros ételek fogyasztása. Dr. Sonkoly Iván hozzátette: ha valakinél kialakul heveny gyomorrontás, a gyomor-, bélhurut tüneti, illetve hasi fájdalmak, görcsök, puffadás, abban az esetben vény nélkül beszerezhető készítményekkel orvosolhatja a problémát.

– Érdemes felkészülni görcsoldókkal és különféle emésztést javító enzimkészítményekkel, ugyanis ezek segíthetik az emésztést. Súlyosabb esetben viszont, ha ezek nem elegendők és nem szűnnek a panaszok, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni. A gyógyszereknek időben való beszerzése szintén nagyon fontos, hisz a koronavírus-járvány miatt az egészségügy a normál működése is nehézségekbe ütközik – tanácsolta a háziorvos.

A szakemberek hangsúlyozzák: az olyan krónikus betegségekben szenvedőknek, mint a magasvérnyomás, cukorbetegség, illetve szívbetegség – az ünnepek alatt is be kell tartaniuk a szokásos diétát.

További programok »

FEL