Az ünnepek alatt több rosszullétre számítanak az orvosok

2019. december 24. 12:35 | Hidvégi Dávid

Szakemberek szerint a karácsonyi és új évi időszakban a legtöbb rosszullétet a túlevés és túlivás okozza, de a kellemetlen tünetetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek.

Dr. Melczer Mária elmondta: nem árt felkészíteni a házipatikát az ünnepekre, mivel december 25-én és 26-án csak az ügyeletes gyógyszertárat lehet sürgős esetekben felkeresni.

– Jól öltözzünk fel, nehogy karácsonykor legyünk betegek. Ha esetleg olyan az időjárás, akkor inkább a fájdalmak jöhetnek elő, ilyenek például az izületi és reumatikus fájdalmak, erre is érdemes lehet előre felkészülni – fogalmazott a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke. 

Az egyik békéscsabai háziorvos elmondta: az ünnepi időszakban az egészséges embereknél is okozhat gondot a túlzott kalóriabevitel, a zsíros ételek fogyasztása. Dr. Sonkoly Iván hozzátette: ha valakinél mégis kialakul heveny gyomorrontás, gyomor-, bélhurut tüneti, illetve hasi fájdalom, görcsök, puffadás, abban az esetben vény nélkül beszerezhető készítményekkel orvosolhatja a problémát.

– Görcsoldók, puffadás elleni gyógyszerek, emésztést javító enzimkészítmények, pro biotikumok használhatóak ilyenkor. Súlyosabb esetben, ha ezek nem elegendőek és nem szűnnek meg a panaszok, illetve komolyabb tünetek jelentkeznek, amelyek utalhatnak epeproblémákra, epegörcsre, esetleg hasnyálmirigy-gyulladásra, akkor mindenképpen orvosi segítséget kell kérni.

Az olyan krónikus betegségekben szenvedőknek – mint a magasvérnyomás, cukorbetegség, illetve szívbetegség – az ünnepek alatt is be kell tartaniuk a szokásos diétát – tette hozzá a háziorvos.

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL