Az önkormányzat nem veszi meg a gerlai kastélyt

2022. február 24. 12:35 | Varga Diána

Nem él elővásárlási jogával a békéscsabai képviselő-testület - erről csütörtökön határozott a grémium. A kastélyt a jelenlegi tulajdonos az ígéretek szerint 2024 év végéig újítja fel.

A csabai grémium 2018-ban járult hozzá ahhoz, hogy az akkori tulajdonos Satis Bau Kft. eladja a szebb napokat is látott gerlai kastélyt az Alpha Cons kft.-nek, mivel a korábbi tulaj az ígéretek ellenére nem újította fel az épületet. Az adásvételi szerződésben az önkormányzat a felújítási kötelezettség teljesítésének biztosítékául 2022. március 24-ig vételi jogot kötött ki, melyhez mindkét fél hozzájárult.

Az épületet azóta sem újították fel – emiatt az önkormányzat tájékoztatást kért a jelenlegi tulajdonostól. A válaszlevél szerint a cég bár megkezdte a felújítás előkészítését, megrendelte az engedélyezési tervdokumentációt és az ahhoz kapcsolódó tanulmányokat, és a kastély közepén található kápolnát is sikerült megvásárolnia egy hagyatéki eljárás során, a koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításokat, így a felújítás befejezése 2024 végére csúszik. A csütörtöki közgyűlésre készült előterjesztés arra is kitér, hogy a tulajdonos és a Gerlai Wenckheim Társaság együttműködése folyamatos, a civil szervezet támogatja a cég törekvéseit, ezért az előterjesztő azt javasolja, hogy az önkormányzat "szavazzon bizalmat" a tulajdonosnak és felhívja a figyelmet arra, ha a város vissza is vásárolja az ingatlant, annak a felújítását is vállalni kell, erre pedig nincs pénz.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) jónak látja a felvázolt megoldást, ugyanakkor azt kérdezte, hogy ha most lemondanak az elővásárlási jogról, az örökre szól-e? Kiss Gyula aljegyző jelezte, ez egy szerződésjogi kitétel, ha letelik a határidő, megszűnik a jogosultság, hosszabbítani akkor lehet, ha a szerződő partner beleegyezik ebbe.

Juhász István (Hajrá Békéscsaba) is gondolkodott rajta, mi történne, ha az önkormányzat él a vételi jogával vagy egy konszenzusos megállapodással a vételi jog meghosszabbízásáról döntenek. A tanácsnok szerint biztosítékokat kell keresnie az önkormányzatnak arra vonatkozóan, hogy a felújítási, helyreállítási kötelezettségnek eleget tegyen a tulajdonos. Az első szerződés megkötése óta (2011) már minden határidő letelt, nincs ráhatása a városnak a tulajdonosra. Megjegyezte: a kastély árát a már ráköltött pénz feltornászta, 2016-ban már 500 millió forint volt az értéke, ez azóta tovább emelkedett, ezért úgy véli, hogy a bízakodáson túl az önkormányzatnak igazi ráhatása nincs az ügyre, 500 millió-1 milliárd forintot a város nem tud előteremteni. Jobb ajánlat nincs jelenleg, a határidő meghosszabbítása megoldást jelenthet, de akkor tárgyalni kell a jelenlegi tulajdonossal. Megjegyezte azt is: úgy tűnik, hogy a cég komoly előkészítő munkákat végzett a felújítás érdekében, bizakodásra ad okot, hogy tőkeerős a tulajdonos, a kapcsolatai útján pedig a felújítási támogatás igénylése is sikerül majd.

További programok »

FEL