TeSzedd akció egy újabb Békés megyei zöldterületért

2017. augusztus 31. 07:47 | Tószögi György

A „TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért” elnevezésű program őszi akciójának keretében megyénkben újabb helyi védett terület tisztulhat meg. Ezúttal a Pósteleki-erdővel határos gerlai körgát és a mellette húzódó kubikgödrök környezete mentesülhet a kommunális tehertől.

A TeSzedd! akció főszervezője a Földművelésügyi Minisztérium szeptember 15-17-re – immár hetedik alkalommal – ismét meghirdette önkéntes szemétgyűjtési akcióját.

Ennek kapcsán most a Gerlai Wenckheim Társaság hív bennünket egy Békéscsaba környéki jó kis őszi szemétszedésre az általuk kezelt területre. A megtisztítandó célterület a Gerlai védgát és a mellette húzódó kubikgödrök környezete, amely helyi jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt áll, de fenntartása, kezelése nem kifejezetten hangsúlyos.

A terület egyes részeit – különösen a kubikokat – a lakosság illegális szemétlerakónak használta és használja sajnos ma is, takarításuk a bennük lévő hol magasabb, hol alacsonyabb vízállás miatt általában nem volt megoldható. Az idei nyár annyira aszályos volt, hogy a kubikok medre kiszáradt, a legmélyebb szintek is megközelíthetőek és kitakaríthatók. Egy-egy ilyen állapotra akár 10-15 évet is várni kell, tehát a mostani körülményeket érdemes kihasználni.

Az akcióhoz többek között csatlakozik a természeti értékekékért több mint tíz éve a térségben tevékenykedő békéscsabai Zöld Csütörtök Természetvédő Kör, amelynek tagjai a TeSzedd akcióinak keretében jeleskedve, hol erdőket, hol vizeket vesznek pártfogásukba Békéscsabán és környezetében.

A Gerlai Wenckheim Társaság TeSzedd akciójához korra és nemre való tekintet nélkül bárki társulhat 2017. szeptember 16-án 8 órakor a Gerlai kastély előtt, a részvételi szándék előre jelzése mellett.

További információ, regisztráció a Gerlai Wenckheim Társaság facebook oldalán érhető el.

További programok »

Itthon

Másodjára is megrendezték a Diáksport Napot a Vízműben

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai immár másodjára szervezett diáksport napot a megye székhelyhez tartozó kollégisták számára. A 8 városi kollégium csapata a tavalyi évhez hasonlóan 7 különböző sportágban száll szembe egymással.
17:20
FEL