Az okos közvilágítási rendszer kialakítását mutatták be Békéscsabán

2020. szeptember 28. 17:03 | Papp Ádám Sándor

Elkezdődött a Smart közvilágítási rendszer kialakítása Békéscsabán - hangzott el hétfőn, a békési megyeszékhelyen. A fejlesztést a Modern Városok Program részeként, mintegy 1,8 milliárd forintból hozzák létre.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Békéscsaba mintegy 23 fejlesztési programelemet valósít meg a Modern Városok Programban. Kiemelte: a megyei jogú városok tekintetében jól halad a békéscsabai program kivitelezése, vannak már megvalósult fejlesztések, több kivitelezése zajlik jelenleg.

– Egészen sokszínű a békéscsabai program, hiszen több területre irányul, egy átfogó fejlesztésről beszélünk. Elérhetőség fejlesztés, gazdaságélénkítés, sport, oktatás és életminőség fejlesztése tekintetében egyaránt nagy lépésekről van szó. Összességében azt mondhatjuk, hogy mind a 23 programelem ennek a városnak az élhetőségét és a lakók életminőségének javítását szolgálja – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Békéscsabán egy öt elemből álló, komplex, energetikai program valósul meg, mindösszesen 18 milliárd forint értékben – ezt már Szarvas Péter polgármester mondta. A városvezető ismertette, hogy elkezdődött a napelempark építése, terveik között szerepel a geotermikus kaszkádrendszer kialakítása, a környezetkimélő közösségi közlekedés megvalósítása és már több önkormányzati intézményben megtörtént TOP-os forrás bevonásával épületenergetikai beruházás. Hozzátette: az ötödik pontként alakítják ki, 1,8 milliárd forintból a Smart közvilágítási rendszert Békéscsabán.

– A komplex energetikai program csökkenti majd a város költségeit, tehát kevesebbet kell fordítani a közvilágítás, illetve a fűtés költségeire és emellett az egész ország klímavédelmi célkitűzéseinek elérését is szolgálja – hangsúlyozta a polgármester.

Borbola István polgármesteri biztos ismertette a projektben megvalósuló fejlesztéseket. Mint mondta: Békéscsabán mintegy 11 ezer lámpatest van, ebből közel 7900 fénypont esetében lesz beavatkozás. 6848 új lámpatestet szerelnek fel és mintegy 120-al bővül a közvilágítási hálózat. A fejlesztésben továbbá 41 új Wi-fi pontot hoznak létre, 10 térfigyelő kamerát helyeznek ki és 11 környezeti szenzort telepítenek.

– A projekt célja az energiamegtakarítás, hiszen a lámpatestek fogyasztása a felére csökken a csere által. A Békéscsabán lévő mintegy 11 000 lámpatest egyharmada már korábbi projekteknek köszönhetően LED-es lett, most a maradék kétharmadot cseréljük ki. Az üzemeltetéssel kapcsolatban érdemes tudni, hogy gyorsabb lesz a hibaelhárítás és több, mint 1000 lámpatest már a központból is irányítható lesz – emelte ki a polgármesteri biztos.

Borbola István hozzátette: júliusban kezdődött a fejlesztés és a szakemberek naponta mintegy 80-100 lámpatestet tudnak kicserélni. Eddig 2920-at cseréltek le és várhatóan az év végéig végeznek majd a modernizálással Békéscsabán.

További programok »

FEL