Véget ért a SMART közvilágítási rendszer kialakítása Békéscsabán

2021. május 5. 17:37 | Papp Ádám Sándor

Szerdán délután a "SMART közvilágítási rendszer kialakítása Békéscsabán" elnevezésű projekt zárásaként, a városban létesített ingyenes wifi-pontok bemutatásával véget ért a tavaly elindult fejlesztés.

Békéscsaba polgármestere a jaminai Jézus Szíve templom előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a projekt megvalósításánál fontos volt, hogy nem csak a városközpont, hanem minden városrész érintett legyen. Szarvas Péter kiemelte: a fejlesztés részeként 7766 közterületi lámpatest ki- és lecserélése történt meg, a régit ledes lámpával pótolták. Kialakították a közterületi világításnál az alkonykapcsolós rendszert, 10 darab közterületi kamerát telepítettek (5 a Lencsési lakótelepen, 2 a piacon, 2 Jaminában, 1 a belvárosban van), 11 környezetvédelmi szenzort és 9 darab totemoszlopot helyeztek el a városban.

– 45 szabad wifi szolgáltatási pont jött létre és lett aktív a mai nappal Békéscsabán. Olyan forgalmas helyeken létesítettünk internetelérési lehetőséget, ahol nagyon sokan fordulnak meg a városban. 1,2 négyzetkilométernyi területet fed le a kialakított szolgáltatás. Egy kattintás a Békéscsaba free wifire és szabadon lehet használni az internetet. Az információ, a technológia folyamatosan változik és korszerűsödik. A város lépést tart ezzel, és számos elemet tekintve hajtottunk végre fejlesztést ebben a projektben. A magyar kormány 100 százlékban támogatta ezt a fejlesztést, amelyet köszönünk – mondta a városvezető.

A projekt 40 százalékos energiamegtakarítást eredményez, a köz- és közlekedésbiztonság javítását szolgálja, valamint a környezeti terhelést is csökkenti – erről már Borbola István polgármesteri biztos beszélt.

– Részleteiben ezek a szolgáltatások országos szinten sok városban megtalálhatóak, de ilyen komplexen és együtt kezelve, ahogy mi tettük meg, egyedülálló. Ezt igazolta vissza a Magyar Villamosművek Csoportja is, amely országos szinten több közcélú szolgáltatást biztosít. Az egyedisége abban rejlik, hogy egy olyan SMART városüzemeltetési rendszernek az alapjait fektettük le, ráültetve és hozzákapcsolva a közvilágítási hálózathoz, amely nagyon sokrétű – emelte ki a polgármesteri biztos. 

Hozzátette: az okos város fejlesztésének további része lehet a jövőben az, hogy a jelenleg próbaüzemben lévő parkolásmenedzsment-rendszer a városi applikáción keresztül parkolási információkhoz juttatja az embereket. A lakosok továbbá az applikáció segítségével környezeti adatokhoz juthatnak hozzá, de a közterületen felmerülő hibákat is jelezni tudják majd pontos adatok megadásával. 

További programok »

FEL