Az emlékezés koszorúit helyezték el Nagy Imre mellszobránál

2017. június 16. 18:12 | Busi Ottó

 

Idén Nagy Imre halálának 59., újratemetésének 28. évfordulóját tartjuk. Az alkalomból a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezete rendezett koszorúzással egybekötött megemlékezést a miniszterelnök békéscsabai mellszobránál a róla elnevezett téren.

Az esemény a himnusz közös éneklésével kezdődött, majd Szabó László az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tanára emlékezett meg a mártír miniszterelnökről. A beszédben Nagy Imre életéről, munkásságáról, haláláról és a rendszerváltáskor történő újratemetéséről mesélt Szabó László.

Ezután a Kazinczy Ferenc Általános Iskola kisdiákjai tartottak zenés megemlékezést Galambosné Ivacska Hajnalka tanár segítségével.

Ezt követően a résztvevők koszorút helyeztek el Nagy Imre mellszobránál. Többek közt a Zwack József Szakképző Iskola, a POFOSZ és a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezetének képviselői koszorúzták meg a szobrot.

Nagy Sándor a társaság elnökének véleménye szerint az 1958. június 16-án kivégzett miniszterelnökünk maximálisan tudott azonosulni az emberek követelésével. És éppen ezért kellett meghalnia: a nép kérését meghallva, azt teljesítve nem volt hajlandó lemondani pozíciójáról. Hozzátette: úgy gondolja, ha Nagy Imre az elveinek hátat fordulva félreáll, életben maradhatott volna.

Zárásként a megjelentek az emlékezés mécseseit tették a szobor lábához, ezzel is tisztelegve azon két miniszterelnökünk egyike előtt aki a magyar történelem során mártírhalált halva fejezte be a magyar nép szolgálatát.

További programok »

FEL