Az aszály nem, de a kártevők veszélyeztetik a gyümölcsösöket

2019. április 5. 17:14 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az aszály egyelőre nem érinti negatívan a gyümölcsöskerteket. Békéscsaba környékén jó minőségű fekete föld található, amelynek sokkal jobb a víztartása, mint a homokos talajnak, így a szakemberek szerint a csapadékhiány egyelőre nem jelentett gondot. A túl enyhe tél miatt azonban a közeljövőben jelentkezhetnek problémák.

 

 

A Békéscsaba környéki gyümölcsösökben általában a növények gyökere eléri a talajvízszintet, így az aszály nem jelent problémát, ám a fagyok hiánya miatt a gyümölcsösökben várhatóan megnövekedik a kártevők száma.

– A kártevők átteleltek, mert nem volt olyan mértékű fagy, amely meggyérítette volna a kártevők számát. Fel lehet készülni a komoly gombafertőzésekre, valamint rágó és szívó kártevők tömeges megjelenésére. Azért, hogy minél kevesebb vegyszert használjuk, a kéregkaparást ajánlanám, ezzel el tudjuk távolítani az áttelelő kártevők jelentős részét – mondta Huszár Endre, a Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör tagja.

A jelenlegi időjárás nem kedvez az olyan kártevőknek, amelyek kedvelik a nedvességet, például a gombáknak – erről már egy ökológus beszélt.

 

A tartós fagyok hiányában átteleltek a gyümölcsfák kártevői, amelyek hatalmas pusztítást okozhatnak a szakemberek szerint. Fotó: Tóth Áron

A tartós fagyok hiányában átteleltek a gyümölcsfák kártevői, amelyek hatalmas pusztítást okozhatnak a szakemberek szerint. Fotó: Tóth Áron

 

Váncsa Klára megjegyezte, hogy számos olyan száraz, meleg időt kedvelő rovarfaj jelent meg az elmúlt évtizedben hazánkban, amelyek akár a mezőgazdaságban is problémát okozhatnak.

– A poloskákkal mindenki találkozik, sajnos ezek egy része inváziós vagy beköltöző faj, tehát nem őshonos Magyarországon. Éppen emiatt nagyon gyorsan szaporodnak, mert  kevés természetes ellenségük van hazánkban – tájékoztatott Váncsa Klára. Az ökológus hozzátette: ezek a rovarok nem jelentenek egészségügyi kockázatot az emberekre nézve, ugyanakkor a kiskertekben és a mezőgazdasági területeken károkat okozhatnak a növényekben.

A zöld, illetve márványpoloskát a növények nedvességét szívják ki. A harlekin katicák pedig például akkor, ha a szőlőszemek közé bújva bekerülnek a présbe, ronthatják a borok minőségét, mivel kesernyés anyagot termelnek.

További programok »

FEL