Megemlékezés Mohácsy Mátyásról, a magyar kertészet nagy alakjáról

2020. március 13. 18:33 | Csiffáry Zsuzsanna

Mohácsy Mátyás születésének 139. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Széchenyi ligetben, Békéscsabán.

A rendezvényen a Lencsési Közösségi Ház vezetője, Takács Péter és Máté András, a Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör vezetőségi tagja köszöntötte a megjelenteket. Közreműködött a Nefelejcs Népdalkör.

Mohácsy Mátyás 1881. március 12-én született Békéscsabán. Egyik legnagyobb Kossuth-díjas kertészmérnök volt, a mezőgazdasági tudományok doktora, akinek a munkája hosszú időre meghatározta Magyarországon a kertgazdálkodást és a növényekkel való foglalkozást.

 

Takács Péter és Máté András Mohácsy szobránál

 

Életében 37 könyvet írt, és több száz publikációban vett részt. Szakmai elhivatottságát az is mutatja, hogy a világháború idején, fogságba esésekor is szerkesztett egy szakmai lapot.

Mint azt Máté Andrástól megtudtuk, Mohácsy a korának legfejlettebb kertészeti tudományával bővítette az üzemi termelési ismereteket. Kezdeményezte Budatétényben a Kertészeti Kutató Intézet kifejlesztését. Megalapozta a hazai szocialista nagyüzemi gyümölcstermesztést és a nagyobb igényű, a gyakorlati termelést elősegítő kutatómunkát. 

 

További programok »

Kultúra

"Zene nélkül mit érek én?" Ma van a zene világnapja

Yehudi Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és így hívta életre október 1-én a Zenei Világnapot, amelyet idén 45. alkalommal ünnepelhetünk. Ebből az alkalomból, a békéscsabai zeneiskola növendékeinek köszönhetően a járókelők több helyen találkozhattak minőségi klasszikus zenével Békéscsaba utcáin.
17:08
FEL