Az anya-gyermek kapcsolatról tartottak konferenciát Békéscsabán

2018. június 14. 09:49 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Kötődés az Éltető Erő címmel rendezett konferenciát az ERGO-Európai Regionális Szervezet Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A szervezet az Egyensúly AE Egyesület felkérésére érkezett. A szakemberek a nővé válás, a fogantatás és az anya-gyermek kapcsolat kialakulásáról szóló előadásokkal készültek.

Dr. Bangó Márta „Az újszülött világra jövetele és az édesanya megszületése címmel tartott előadást az anya-gyermek kötödés kialakulásának folyamatáról. Az orvosi végzettségű dúla szerint az első hetekben az a legfontosabb, hogy a szakemberek és a család támogassa az anya-baba egységet.

– Sokat segíthet az anya és az újszülött közötti kapcsolat kialakulásában, ha a családban nem mindenki a kisbabára fókuszál. Például ha nem a babával próbálnak segíteni, őt megfogni, ringatni, hanem inkább az anyát próbálják kiszolgálni. Az erre vonatkozó, angol kifejezés a "mothering the mother", ilyenkor szerencsés, ha az édesanyának inkább például a háztartásban segítenek azért, hogy ő csak a kisbabájára fókuszálhasson - emelte ki a szakember.

A konferencián minden előadás a nővé, majd az anyává válás folyamatáról szólt. A téma szorosan kapcsolódik a Családok éve programsorozathoz.

– Szervezetünk már régebben kezdett foglalkozni ezzel a kérdéskörrel: mi is pontosan a kötődés és a háborítatlan szülés? Ez a téma beleillik a Családok évének apropójába, így az előadásainkat egy konferenciává fűztük, amellyel már az ország számos pontjára eljutottunk. Ilyen módon hasznos információkat tudunk továbbadni mind a szakembereknek, mind az édesanyáknak és a szülőségre készülőknek – hangsúlyozta Ékes Ilona. Az ERGO-Európai Regionális Szervezet elnöke hozzátette: a konferencia célja elsősorban az, hogy minél több gyermek érkezzen egy olyan ember- és családközpontú társadalomba, ahol ezeknek a csecsemőknek az első élményük lehet háborítatlan körülmények között megtapasztalni a szülői szeretetet.

 

 

További programok »

Itthon

Hivatalosan is elkezdődött a madáretetési szezon

Elkezdődött az énekesmadár-etetési időszak fő szezonja, amely hazánkban az első őszi fagyok beköszöntétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma a tél keménységétől, a hótakaró vastagságától és tartósságától függ.  
2019. december 5. 18:14
FEL