Középpontban a családok: Szent Mihály napi forgatag Békéscsabán

2018. szeptember 29. 19:59 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Családok évében „Családbarát Ország” feliratú zászlót adományozott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Lencséi-lakótelep közösségének és közösségszervezőinek a Szent Mihály napi forgatagon, szombaton.

 

 

A békéscsabai Szent Mihály napi rendezvényt az Egyensúly AE Egyesület a Családok éve program részeként rendezte meg.

– A családok évében azért társultunk a Szent Mihály napi programhoz, mert a családok segítése mellett a hagyományőrzést is nagyon fontosnak tartjuk. A családok minden tagja számára érdekes programot szerveztünk, például népi játszóházat hoztunk ide, a nap végén egy szakrális tűzgyújtásra is lehetőségünk van. Az egyesületünk számára nagyon fontos, hogy foglalkozzon a családokkal, és érintkezzen a gyerekekkel – mondta el Herczegné Számel Annamária, az Egyensúly AE Egyesület által üzemeltetett Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője.

Szent Mihály napjának reggelén a jelenlévő szülők égbe emelték gyermekeiket, és így mutatták meg az egész országnak Békéscsaba gyermekeit. Az esemény létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. Az eseményen a minisztérium kultúráért felelős államtitkára egy „Családbarát Ország”, és egy „Családok Éve” feliratú zászlót adott át Herczeg Tamás, országgyűlési képviselőnek, aki a lakótelep közössége nevében vette át azokat.

 

 

–Évek óta figyelemmel kísérem a békéscsabai Lencsési-lakótelep lakóközösségkének a munkáját, az itt élőknek és a közönségszervezőknek azt a fajta feladatellátását, amivel egy ilyen közösségbe életet tudnak vinni. A kultúra egy életmód, ami meghatározza, hogyan éljünk egymás mellett, hogy éljük meg a mindennapokat, és hogyan éljük meg az ünnepeinket – emelte ki Fekete Péter. A kultúráért felelős államtitkár hozzátette: a Szent Mihály napi vásár felelevenítése csak egy abból a sorból, amivel januártól decemberig ez a közösség ezt az életteret lakhatóvá, élhetőbbé teszi. Kiemelte: a magyar kormány „Családbarát Ország” feliratos zászlaját az itt végzett munka elismeréseként adományozza a közösségnek a kormány.

 

 

Az egész napos eseményt a Lencsési Általános Iskola udvarán rendezték meg, ahol számos programmal várták az érdeklődőket. A szervezők koncertekkel, előadásokkal, zenés, táncos bemutatókkal és kirakodóvásárral is készültek a családoknak. Szent Mihály napján este, pedig az érdeklődők egy szakrális tűzgyújtási szertartáson vehettek részt.

További programok »

FEL