Az alvás, nemcsak az emberek esetében érdekes

2022. január 17. 17:25 | behir

Az alvás folyamata az emberek esetében is rendkívül érdekes, nem véletlen, hogy egy külön tudományterület foglalkozik vele. Az élővilágban azonban nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknek ez a tevékenysége valamiért különleges.

Bár mi, emberek, el sem tudnánk képzelni, milyen lenne alvás nélkül élni, vannak olyan állatok, amelyek sosem hajtják nyugovóra a fejüket. Bizonyos állatok nem alszanak egészen, csupán a fél agyukkal zuhannak álomba, hogy kellőképpen éberek maradjanak az esetleges támadások miatt. Sok ilyen fajnak csak az egyik szeme csukódik le alvás közben. Egyes állatoknak a testtartása az érdekes alváskor. Végül az is érdekes, hogy bizonyos állatok milyen időtartamban szoktak aludni.

 

Az ökörbéka alvási szokásait már a 60-as évek végén is vizsgálták. Akkor arra jutottak a kutatók, hogy ez a faj egyáltalán nem alszik, ugyanis mint aktív, mind pihenő állapotában egyformán reagált a stimulálásra.

Fotó: pexels.com_ökörbéka

 

A medvék téli álmuk során hozzák világra a bocsaikat.

Fotó: pexels.com_medve

 

Bizonyos cápafajok akkor is tovább úszkálnak, amikor alszanak. Erre azért van szükség, hogy az oxigén továbbra is szabadon áramolhasson a kopoltyújukban.

Fotó: pexel.com_cápa

 

Az alvó kacsák mindössze 1/5 másodperc alatt felébrednek, ugyanis agyféltekéik egymástól függetlenül alszanak. A kacsa egyébként egy nyitott és egy zárt szemmel pihen.

Fotó: pexels.com_vadkacsa

 

A rejtőzködés nagymesterei, a színüket és bőrfelületüket jól variáló polipok alvás, feltehetőleg álmodás közben is változtatják a színüket.

Fotó: pexels.com_polip

 

A költöző madarak nem állnak meg hosszú útjuk során aludni, ezért repülés közben alszanak: ezernyi mikroelalvásuk van egy nap során.

fotó: pexels.com_ költöző madarak

 

A zsiráfok úgy alszanak, hogy hosszú nyakukat a hátukra hajtják. A testrészben hét csigolya van, mint az emberében, ám azoknál sokkal nagyobbak.ű

Fotó: pexels.com_ zsiráf

 

A koala napi 18 órát alszik. A nap fennmaradó idejében eukaliptuszleveleket rágcsálnak, napi több mint 1 kilogrammot.

Fotó: pexels.com_ kolala

Forrás: femina.hu

További programok »

Itthon

FEL