Az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel útjára indult az az almafogyasztást ösztönző kampány, amely ezúttal Békéscsabára látogatott. Az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ez alkalomból tartott termelői almavásárral és almakóstoltatással egybekötött sajtótájékoztatót szerdán.
A békéscsabai piacon az ovisok is falatozhattak a friss gyümölcsből. Pusztai József, a HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. ügyvezető-igazgatója szerint az európai uniós átlaghoz képest a magyarok kevesebb almát esznek, pedig a gyümölcs fogyasztása egészségügyi és gazdasági szempontból is fontos.
A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke szerint az is lényeges, hogy szezonális almát válasszunk, melyekből nagyon sokféle étel készíthető.
– Ez olyan gyümölcs, amelyet minden korosztály nyugodtan fogyaszthat. A nagyon kicsiknek reszelve, akár keksszel összekeverve lehet adni. A nagyobbak gyümölcsként fogyaszthatják, a napnak bármelyik szakaszában. Az almából lehet reggeli, uzsonna, tízórai vagy vacsora is – emelte ki Prohászka Béla.
Az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese elmondta: a programban az ország nagyobb almatermesztő régióiba látogatnak el. A céljuk az, hogy növeljék az almafogyasztás mennyiségét Magyarországon. Az ilyen alkalmakkor a gyümölcs kedvező élettani hatásait hangsúlyozzák.
– Ez a gyümölcs a magyar piacon szinte egész évben elérhető, minden elemében egészséges és biztonságos úton kerül az üzletláncok polcaira – tette hozzá Ondré Péter. Kiemelte: a szülőknek is nagy felelősségük van abban, hogy a gyermekeik mennyi almát fogyasztanak, melyet leginkább héj nélkül, szeletve fogadnak el a kicsik.
Békéscsaba polgármestere úgy fogalmazott: örömmel lettek házigazdái a rendezvénynek, amellyel felhívhatják a békéscsabaiak figyelmét az egyik legtöbb tápanyagot tartalmazó gyümölcs fogyasztására.
– "Minden nap egy alma az orvost távol tartja" – van egy ilyen régi mondás, és azt gondolom, hogy különösképpen nem is kell ezt magyarázni. Az almafogyasztás az utóbbi időben lecsökkent Magyarországon, ezért épp itt az idő ezen változtatni, és a kicsiket, a családokat arra ösztönözni, hogy minél több almát fogyasszanak a mindennapokban. Ez az őszi-téli időszak talán növeli is ennek igényét – foglamazott Szarvas Péter.