Aszály után a túl sok víz okoz gondot a mezőgazdaságban

2019. június 5. 18:42 | Kovács Andrea

Az őszi és tavaszi csapadékszegény időjárás után most a túl sok víz okoz károkat a mezőgazdaságban. Becslések szerint a talajokból 100-150 mm csapadék hiányzott. A másfél hónapja tartó esős időjárás miatt a talajrétegek vízkészlete feltöltődött. Békés megye mélyebb fekvésű területein megjelentek a belvízfoltok, melyek terméskieséshez is vezethetnek.

 

 

Az április közepe óta tartó folyamatos csapadékos időszak következtében a Körös-vidéki Vízügy igazgatóság területein is megjelent a belvíz, az elöntött terület nagysága 4 195 hektár, ebből a vetésterület közel 2 ezer hektár vetésterületet érint.  Jelenleg 9 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben, az elmúlt napon 121 fő vett részt a belvíz elleni védekezésben – tájékoztatott a KÖVIZIG igazgatója.  Szabó János hozzátette: a vizet a csatornákon keresztül vezetik el,  az igazgatóság területén 36 szivattyútelep üzemel, a napi átemelt vízmennyiség 2 és fél- 3 millió köbméter körül alakul. Április vége óta összesen 28 864 ezer köbméter vizet emeltek át.

Fotó: Ujházi György

Jelenleg I. fokú a belvízvédelmi készültség van a 12.01. Réhelyi, a 12.02. Szeghalmi, a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.09. sz. Mezőberényi és a 12.10. Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon. II. fokú a készültség a 12.05. Kettős-Körös jobb parti, a 12.06. sz. Hosszúfoki, a 12.07. sz. Fehér-Fekete-Körös közi és a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon. A 12.07-es Fehér-Fekete-Körös belvízvédelmi szakaszon mától II. fokú készültségi szintet rendeltek el.

Fotó: Ujházi György

 

Leginkább az észak-békési termőföldeket öntötte el a víz. Szabó István Békéscsaba környékén összesen 130 hektár földterületen gazdálkodik. Mint elmondta: az ő földjein is megjelent a belvíz, de csak kisebb mértékben. A búzában, a napraforgóban, a kukoricában és az olajretekben okozott kárt a víz, de szerencsére mindenhol csak kis mértékben - mondta a gazdálkodó. Hozzátette: még mindig sokkal jobb, hogy most ennyi eső esett, mint ha nem esett volna az utóbbi egy hónapban és maradt volna az esőmentes és száraz időszak.

A gazdálkodók a belvíz okozta károk miatt a Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer által nyújtott lehetőségekkel élhetnek. Az érintetteknek a falugazdász hálózat Békés megyei munkatársai nyújthatnak segítséget.

További programok »

7.TV

Békéscsabai klubok sikeres mérkőzései a 7.Tv-n

A koronavírus miatt a röplabda, a kézilabda és a labdarúgó bajnokságok is véget értek, utóbbi esetében az NB I hátralévő mérkőzéseit lejátsszák. A békéscsabai klubok augusztusig biztosan nem léphetnek pályára tétmérkőzésen, de hogy nézőink ne maradjanak sport nélkül, felelevenítjük az elmúlt évek legjobb összecsapásait!
2020. május 18. 10:04
FEL