Komoly problémát jelent a gazdálkodóknak a belvíz

A napokban lehullott csapadék készültségi szintet meghaladó tetőzéseket okozhat március 10-től kezdődően és még nagyobb terület kerülhet belvíz alá.

A napokban lehullott csapadék készültségi szintet meghaladó tetőzéseket okozhat március 10-től kezdődően és még nagyobb terület kerülhet belvíz alá. Jelenleg a vízügyi igazgatóságnál tíz belvízvédelmi szakaszon van készültség érvényben. Az elöntött területek Békés megyében már most komoly gondot okoznak a gazdálkodóknak.

Víz van mindenhol, a talaj alatt és a talaj felett is, ami többek közt a búza gyengülését, sárgulását okozhatja. Ehhez hasonló esztendőkben nagy anyagi veszteséggel kell számolni.

– Költségben számottevő, de igazság szerint pontosan még nem számoltam ki. A munka az idő az, az új vetőmag, ami elment. Be lettek műtrágyázva a földek ősszel. Alaptrágyát kapott, aminek lehet, hogy 30 százaléka is a csatornában landolt- mondta Sajtos István családi gazdálkodó, akinek a réti öntéstalajon találhatóak földei. 

Békés megyében, illetve a vízügyi igazgatóság teljes területén belvízkészültséget rendeltek el. Itt mintegy 12 170 hektár elöntött föld van, ennek több mint fele szántóterület és ennek a szántóterületnek több mint fele vetésterület is egyben. Ezeknek a vizeit próbálják levezetni.

Az elmúlt napokban 124-en vettek részt a belvízvédekezésben és 44 szivattyútelep dolgozott folyamatosan.

– Egy eléggé stagnáló, állandó belvízi helyzet alakult ki térségünkben. Az elöntések nem nagyon változtak. Az elmúlt időszakban folyamatos csapadék tevékenység volt, de mivel kiugróan sok eső nem esett ezért nem fokozódott ez jobban- tudtuk meg Szabó Jánostól

a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesétől.

Éves szinten 46 millió köbméter vizet emeltek be a vízügyi igazgatóság szakemberei a folyókba a 44 szivattyútelep segítségével. A következő napokban tovább romolhat a belvízhelyzet, ha annyi csapadék esik, amennyit az előrejelzések jósolnak.  

Megosztás:

Címke: , ,