Komoly galibát okozott a romániai Gyulavarsándon összedőlt fahíd

2023. június 10. 16:51 | Hidvégi Dávid

Harmadfokú készültséget rendeltek el Gyulán egy leszakadt híd miatt! A Fehér-Körös román oldalán a gyulavarsándi fahíd rongálódott meg, amelynek gerendái a folyóba estek és Magyarország felé tartottak. A vízügyi szakemberek attól tartottak, hogy a szegecsekkel teli gerendát megrongálják a gyulai zsilipet.

Már csütörtök óta zajlik a romániai Gyulavarsándban található fahíd bontása. Az elsőként leesett darabokat már kimentették a vízből. A román munkások a parton lévő traktorhoz kötik a híd épen maradt szerkezetét, amit a munkagép húzóerejével igyekeznek felborítani. A vízbe hulló gerendadarabokat csónakokkal szedik össze. A híd szerdán este rongálódott meg, ennek következtében a gerendái a folyóba hullottak és a Fehér-Körös folyásával elindultak Magyarország felé. A Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság azonnal harmadfokú készültséget rendelt el és lezárta a gyulai tápzsilipet.

 

 

- Amikor a román fél értesített minket a történésről, azonnal megkezdtük a felkészülést, hogy a beduzzasztott gyulai duzzasztó, ami egy speciális gumiszerkezetű tömlős gát ne kapja meg ezeket a vízben sodródó elemeket. Talán még a fa lett volna a kisebbik baj, de a szerkezetet összefogó szegek, amelyek alatt kb 20 centiméteres szegeket, ácskapcsokat értek átlyukasztották volna. Ezek leszakadt darabok szerda este olyan 8-9 óra felé ide is értek - mondta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Szabó János.

Az 1904-ben épült fahidat rossz állapota miatt járművekkel már senki sem használhatta. Az állattartó gazdák viszont gyalogosan vagy kerékpárral a mai napig ezen a hídon jutottak el földjeikre. A szakemberek a mederben lévő hídszerkezet közel felét már elbontották, a munka a napokban tovább folytatódik.

 

 

- A megmaradt szerkezetet már stabilizáltuk, azokat a részeket elbontottuk, melyek veszélyforrást okoztak. Reményeink szerint  szombatra, hogyha az időjárási körülmények engedik, akkor nyolcvanszázalék fölötti bontottsági szintünk lesz. Ahogy egy kicsit a vízszint csökken azokat a részeket is kifogjuk szedni, amelyek a mederben fixen állnak és nem jelentenek veszélyforrást - ismertette a bontás részleteit a nagyváradi Körösök Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Pásztor Sándor.

Az előrejelzések szerint két napon belül újabb árhullám vonul le a Fehér-Körösön, ezért a hidat addig szeretnék elbontani, hogy újabb szerkezetdarabok már ne jussanak át a határon. A helyi önkormányzat szeretné, ha a jövőben új híd épülne a régi helyén.

 

Galéria

További programok »

FEL