A gyulai duzzasztót veszélyeztette a gerenda, amely egy hídról szakadt le

2023. június 8. 13:53 | behir.hu

A szakembereknek azonnal közbe kellett lépnie, ezért átmenetileg III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Fehér-Körösön.

A Nagyváradi Vízügyi Igazgatóságtól június 7-én az esti órákban kapta az értesítést a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, hogy román oldalon, a határszelvény fölött körülbelül 2 kilométerre lévő gyulavarsándi híd megrongálódott, a gerendái a folyóba hullottak és a folyó folyásával elindultak Magyarország felé.

Tekintettel arra, hogy a korábbi években volt már példa, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák, és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, ezért a KÖVIZIG szakemberei azonnal intézkedtek. A duzzasztómű tömlőjéből kiengedték a vizet, a fenékleürítő műtárgyat megnyitották és megszüntették a duzzasztást. Ezzel egyidejűleg lezárták a gyulai tápzsilipet.

Az intézkedések idejére pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körös határszelvénnyel érintett őrjárásaira, illetve állandó 24 órás ügyeletet és figyelőszolgálatot szerveztek. A gyulai duzzasztónál és a gyulavári híd alatti vízminőségei kárelhárítási helyen 1-1 fénytornyot telepítettek és az éjszaka folyamán be is üzemelték azokat.

A KÖVIZIG tájékoztatása szerint jelenleg a partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kiterelik azokat a Fehér-Körös partjára. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a román vízügyi szakemberekkel, amennyiben szükséges, a gyulavári híd alatti vízminőségi kárelhárítási helyen terelőművet telepítenek a híd darabjainak megfogására, hogy azok ne rongálják meg a gyulai duzzasztóművet.

 

Galéria

További programok »

FEL