Apanapló - VIII. rész

2020. augusztus 24. 13:47 | D. Nagy Bence

A behir.hu rovatában egy leendő édesapa osztja meg tapasztalatait az első gyermeke érkezését övező izgalmakról. A nyolcadik naplóbejegyzés következik.

 

2020.08.24. Apanapló - VIII. rész - Fordulópont

Ödön – a feleségem applikációja szerint – jelenleg banánfürt méretű. Egy másik applikáció szerint viszont akkora, mint egy tatu. (Mármint a kis emlős övesállat, nem a rosszemlékű orosz együttes.) Hogy három vagy kilencöves, nem tudni, ahogy azt sem, hogy most akkor hány banán is van azon a fürtön. Kedvesem a pocak súlya alapján egy tizenötös pakkra tippelt, de mondtam neki, hogy ennek a valószínűsége a nullához konvergál. (Szeretek felvágni előtte ilyen matematikai kifejezésekkel, jóllehet jelentésük előttem is homályos.) 

A minap kértük a gyereket, hogy döntse el: banánfürt lesz-e vagy tatu. Vagy-vagy, entweder-oder – ezt mondta Søren Kierkegaard is, igaz, ő dánul (enten-eller). Ödönnek jelenleg kisebb gondja is nagyobb annál, hogy a szülei hülyeségeivel foglalkozzon. Gyermekünk most szűkülő életterével küzd, ugyanis tudja, hogy előbb-utóbb rajta a sor: be kell "fordúlnia", mint Petőfinek a konyhára. Az édesanyja már különböző csalogató technikáknak is utánanézett. Mint megtudtam, létezik az “erre csörög” prenatális verziója, a teljes sötétben elkövetett hasalji zseblámpázás. Elképzeltem magam, ahogy az anyahajókon szolgáló, a repülőgépek fedélzeti mozgatását irányító altiszteket megszégyenítve, rikító sárga dzsekiben (bár ez a sötétben okafogyott), lendületes karkörzéssel orientálom a gyereket a helyes irányba. Ezt a kedvesem is elképzelte, így gyorsan lemondott erről a megoldásról. Ettől persze még Ödönnek be kell fordulnia, úgyhogy a feleségem naponta sétál, időnként négykézláb mászik és sűrűn kérleli a gyereket. Ez utóbbira csemeténk igyekszik odafigyelni: egyre empatikusabban rugdos, jelezve, hogy akar ő, csak legyünk türelemmel. Elvégre élete első fontos lépésére forgására készül, azt meg nem szabad elhamarkodni, igaz?

Az előző részt itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL