Ando György: A járvány ellenére is mozgalmas évet zár a múzeum

2020. december 17. 14:40 | D. Nagy Bence

Sajtótájékoztatón számoltak be a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai az intézmény új, virtuális kiállításáról és az ünnepi könyvvásárról.

A csütörtöki tájékoztatón az idei év került mérlegre.

– Ebben az évben kétszer is bezártuk a múzeumot, ugyanakkor gazdag programkínálattal vártuk az érdeklődőket. Kiállításaink közé tartozott az Egyszer volt, sosem volt - Békéscsabai épületek, Az elmúlás néprajza vagy A mikrovilág csodái – összegezte Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

Kiemelte, hogy 2020 egyik legfontosabb tárlata az Egy géniusz diadala című állandó kiállítás volt, amely Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár támogatásával nyílt meg. 

 

Barangolás az online tárlaton (Kép: Bagi József/BMC)

 

A Trianon 100 című történeti kiállítás az online térbe költöztetett tárlatok kimelt projektje, amely szorosan kapcsolódik a centenáriumi emlékévhez. 

– Bár az online tárlat általában inkább kiegészítője lehet egy, a fizikai térben megjelenő kiállításnak, ugyanakkor a Trianon 100 valóban interaktív, hiszen a "barangolást" versek, zeneművek teszik gazdagabbá. Előnye még, hogy az internet adta tér az iskolákban is elérhető, így például egy történelemórán is nagy segítséget jelenthet – hangsúlyozta Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere. Mint mondta, az emlékév 2021-ben is folytatódik, jövőre mutatják be ugyanis a Trianon zenés történelmi játékot, valamint a centenáriummal kapcsolatos konferenciát is megrendezik majd.

A múzeum idén online formában bonyolítja le az ünnepi könyvvásárt is, amely december 10-e óta zajlik és december 23-áig tart.

FEL