A virtuális térbe költözött a Munkácsy múzeum Trianon 100 kiállítása

2020. december 10. 12:10 | behir.hu

A Munkácsy Mihály Múzeum 2020-ban egy nagyszabású kiállítással szeretett volna megemlékezni az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződésről. A járványhelyzet miatt végül szabadtéri tárlat megrendezésével adtak átfogó képet a száz éve aláírt szerződés előzményeiről, tartalmáról és következményeiről.

A trianoni békeszerződés komoly fordulópontot jelentett Magyarország történetében, éppen ezért a múzeum célja az volt, hogy ne csak a centenárium évében, hanem később is fenntartsák az érdeklődést a téma iránt. Így jutottak el ahhoz a gondolathoz, hogy ennek megvalósításához egy virtuális kiállítás elkészítésére lenne szükség. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a tervezett kiállítás elkészült. Arra törekedtek, hogy azokat a gyűjteményi darabokat is bemutassák, melyeket a korábban megrendezett szabadtéri kiállításban nem volt lehetőségük – olvasható az intézmény közleményében. Olyan virtuális tárlat az iskolai tanítás kiegészítő eleme lehet, az általános iskolásoktól kezdve a gimnazistákon át, egészen az egyetemi hallgatókig.

A virtuális kiállítás 5 részből áll. Az elsőben a monarchia felbomlása és Horthy kormányzóvá választása a téma, a második részben külön foglalkozik a román megszállás időszakával, amely Békéscsaba életében igen meghatározó volt. Ezután a magyar békedelegáció és a békeszerződés aláírásának körülményeit mutatja be. A legnagyobb hangsúly a negyedik fejezetre helyeződik, hiszen itt plakátok segítségével mutatják be, hogy mekkora veszteség érte az országot a trianoni békeszerződés aláírása után. A múzeumban őrzött, a történelmi Magyarországról származó képeslapok segítségével illusztrálja, hogy milyen településeket csatoltak el 1920-ban. Az utolsó rész Trianon hatásával foglalkozik, hiszen a menekültek megjelenése mellett erre az időszakra tehető a revizionizmus kialakulása, vagyis a békeszerződés felülvizsgálatáért küzdők mozgalma. A Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményében számos olyan plakátot őriznek, amelyek segítségével próbálták felhívni a figyelmet arra, milyen igazságtalanság érte az országot.

A virtuális tárlat 2020 decemberétől a Munkácsy Mihály Múzeum honlapján megtekinthető, ide kattintva.

További programok »

Kultúra

Léleknyomok címmel nyílt kiállítás a szlovák iskolában

Baji Miklós Zoltán 'BMZ', vagy ahogy a gyerekek nevezik, Miki bácsi a Törp-pingálók és a Pingáló hobbitok képeiből rendezett kiállítást Békéscsabán, a Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium aulájában, a szlovák hét keretében.
2022. december 6. 13:30
FEL