Emlékművet lepleztek le Kondoroson

2020. augusztus 21. 18:58 | Sipos Gábor

A trianoni békediktátum 100. évfordulójának állított emlékművet állítottak Kondoroson. A leleplezéssel egybekötött ünnepi ceremónián jelen volt a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is. Németh Szilárd beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar emberek méltósággal igyekeznek erőt kovácsolni a békeszerződésből.

Ünnepélyes keretek között leplezték le a trianoni békediktátum 100. évfordulójára kialakított emlékhelyet Kondoroson. A 4 méter magas emlékmű átadását megtisztelte jelenlétével Németh Szilárd is.

- Az emlékhely hűen példázza a magyarság összefogását, hisz kondorosi, magyarországi lakosok, valamint külhoni magyarok adományaiból és a helyi önkormányzat áldozatvállalásából épült fel az emlékmű. Nincs még egy olyan nemzet a világon, amely egy ilyen próbatételt, csonkítást, kifosztást, náci és kommunista terrort - mint, amit a Trianonban és az azóta elmúlt száz esztendőben velünk szemben elkövettek - túlélt volna - mondta beszédében a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára péntek délután.

- Egy békediktátumról van szó, és mennyire érdekes, furcsa ebben a béke szó, hiszen ezt ránk erőltették. Ezt megpróbáljuk erőforrásként kezelni és azt megmutatni, hogy ebben a száz évben sem vesztünk el és ezt a napot, a magyarság összetartozás napjának, ezt az évet, a centenáriumot pedig a magyarság összetartozása évének neveztük el - emelte ki az államtitkár.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az emlékmű nem jöhetett volna létre a három alappillérnek is nevezhető összefogás nélkül: a megvalósításban nagy szerepet vállaltak az önzetlen adományozó polgárok, mind országhatárainkon innen, mind azokon túlról is, de az emlékmű a Békés Megyei Vadászszövetség által elnyert pályázati forrás, illetve az önkormányzati kötelezettségvállalás nélkül sem jöhetett volna létre.

Az énekkel és verssel tűzdelt ünnepi műsort követően Németh Szilárd és Ribárszki Péter leplezte le az emlékművet, amely Minya Gábor és Minya István alkotása. Az emlékművet Kis Illés baptista lelkipásztor és Tuska Tibor evangélikus lelkész áldotta meg, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit a szobor előtt.

 

További programok »

FEL