Rendhagyó kiállítás és tűzgyújtás Trianon 100. évfordulóján

2020. június 5. 15:56 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békéstáji Művészeti Társaság és a Csabagyöngye Kulturális Központ összefogásában rendhagyó kiállításmegnyitón vehettek részt az érdeklődők június 4-én este. A tárlaton 13 alkotó munkáját lehetett megtekinteni. Ezen az estén a színház előtt is várták az érdeklődőket, ahol meggyújtották az összefogás tüzét.

A Békéstáji Művészeti Társaság tematikus pályázatot hirdetett a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója kapcsán, amelyre 13 alkotó több munkával is jelentkezett. A társaság eredetileg a saját galériájában állította volna ki a munkákat, ám a jelenlegi helyzethez alkalmazkodva a Csabagyöngye Kulturális Központtal közösen hozták létre a szabadtéri kiállítást.

- Olyan kiállítást szerettünk volna összeállítani a Békéstáji Művészeti Társaság tagjaival, amelyek a nemzeti tragédiára, az ebből fakadó széttagoltságra és az erre választ adó összetartozásra emlékeztetnek - nyilatkozta Szente Béla a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója.

 

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ

 

Sok békéscsabai kereste fel a rendhagyó kiállítást. A szervezők szerint ennek több oka is lehet, köztük az, hogy az összetartozás érzése az emberekben ilyenkor felerősödik, a megemlékezésen pedig lehetőség adódott a találkozásra is.  

- Trianon traumáját nagyon sok formában dolgozták és dolgozzák fel, az Ismerős Arcok Nélküled című dala már-már himnuszává vált ennek a sajnálatos eseménynek. A magyarok összetartozását szimbolizálja. A képzőművészet is számos formában foglalkozik Trianonnal - tette hozzá Varga Tamás Békéscsaba alpolgármestere. 

 

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ

 

A művészek munkáikkal, egyedi vizuális megfogalmazással színesítették a megemlékezést.

- A geometrikus művészet és absztrakció eszközeivel igyekeztem a trianoni eseményt, az ország szétszakítását megjeleníteni - mesélte el Gnandt János festőművész, és a Békéstáji Művészeti Társaság alelnöke. A tárlat éjszaka látogatható, mivel napközben az üvegek nem látszanak át a fényviszonyok miatt. A kiállítás egyenlőre határozatlan ideig tekinthető meg. 

 

Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

 

Szintén különleges tárlattal készült az évfordulóra a Munkácsy Mihály Múzeum. Az intézmény kerítésére tett tablókon keresztül mutatják be, milyen előzményei voltak a békeszerződésnek, miért jelentős a Teleki Pál által készített Vörös térkép, hol és kik írták alá a szerződést. Emellett kitérnek a tartalmára, és a hatásaira, hiszen a menekültek érkezése és ellátása Békéscsaba számára is komoly feladatot jelentett. Olyan képanyagot válogattak össze, amelyek egy része gyűjteményükben található, és eddig csak ritkán mutatták meg látogatóknak. 

 

Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

 

A Jókai színház előtt este nyolc óra után gyülekeztek az emberek. A színház csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, hogy június 4-én 20 óra 20 perckor mindenhol a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg az Összetartozásunk tüze! A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség ötlete nyomán indított kezdeményezéssel a szervezők fontos történelmi dátumokra hívják fel a figyelmet. Emlékeztetnek, hogy Szent István király ezeresztendős keresztény államiságát zúzták szét Trianonnal, de a tíz évvel ezelőtt megszavazott, kettős állampolgárságról szóló törvény lehetőséget adott az elcsatolt területeken és a világban élő magyaroknak arra, hogy újra az anyaország állampolgáraivá válhassanak.

 

Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

 

A színház előtt az összefogás tüzét Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója gyújtotta meg, majd a békéscsabai Harangláb zenekar egy rövid műsort adott. 

Galéria

További programok »

Itthon

Hőség - A jövő héten 40 fok közeli meleg is lehet

A következő napokban tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. A hétvégére mérséklődik néhány fokkal a meleg. Ezzel együtt egész héten sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
2021. június 20. 17:06
FEL