Különleges fényképek is megjelennek a múzeum trianoni kiállításán

2020. május 28. 15:25 | Sipos Gábor

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára emlékezik az ország a nemzeti összetartozás napján, június negyedikén. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum – a megfelelő óvintézkedéseket betartva – egy különleges szabadtéri kiállítást rendez az eseményre.

A múzeumok a korlátozások miatt zárt térben jelenleg nem rendezhetnek kiállításokat, így a Munkácsy Mihály Múzeumban sem nyílhatott meg az a tárlat, amely az 1920-as eseményeket idézte volna fel.

– Ez az évforduló a múzeum kiállítási tervében is szerepelt, sajnálatos módon a múzeumok most zárva vannak.  Ekkor jött az ötlet, hogy erről az évfordulóról ne feledkezzünk meg, hanem mindenképpen mutassuk be ezt a kiállítást. Az alapötlet az, hogy a múzeumot vigyük ki az utcára és ott mutassuk be ezt az évfordulót – mondta Ando György, a Munkácsi Mihály Múzeum igazgatója.

Az 1920-as eseményekkel kapcsolatos tárlat a Munkácsy Mihály Múzeum kerítésén elhelyezett tablóképeken, illetve a Trianon téri emlékműnél felállított tablókon tekinthető meg. Ezeken a kiállítófelületeken különleges, ritkán látható fényképek is helyet kapnak.

– Ezek a képek nagyon különlegesek, hiszen azt a momentumot örökítették meg, amikor Békéscsaba főterén a román és a magyar seregek felvonultak. Az antant misszió tagjait is megörökítették és a román megszállás utolsó pillanatát fényképezték le, hiszen aznap délután a román seregek kivonultak Békéscsabáról – hangsúlyozta Munkácsy Mihály Múzeum történésze és a kiállítás kurrátora, Szakál Veronika.

A Munkácsy Mihály Múzeum megemlékezésekhez kapcsolódó tárlatait a június negyedikét követő hetekben lehet látni a Trianoni emlékműnél és a Munkácsy múzeum kerítésén. A Csabagyöngye Kulturális Központban is megemlékeznek az évfordulóról: a kivilágított tablók az épület külső üvegportáljain keresztül lesznek megtekinthetőek.


A 7.TV a trianoni emléknap alkalmából tematikus műsorokkal jelentkezik június 4.-én, 16 órától.


 

További programok »

FEL