A Munkácsy Mihály Múzeum szabadtéri kiállítással készül a "Trianon 100"-ra

2020. május 26. 11:29 | behir

Mivel a Munkácsy múzeum jelenleg zárva tart, szabadtéri kiállításon, a múzeum Széchenyi utca – Derkovits sori utcafronti kerítésén és a Trianon téren mutatják be, hogy milyen út vezetett a békeszerződéshez és az milyen hatással volt országunkra, illetve Békéscsabára.

Az 1920. június 4-én a Nagy-Trianon palotában aláírt békeszerződés új határok közé szorította hazánkat. A történelmi Magyarország területének 2/3 részét elcsatolták, a mintegy 282 ezer km2 területből 93 ezer km2, a 20,8 millió lakosból 7,6 millió maradt. Békés vármegye, amely egykor az ország közepén helyezkedett el, a keleti határ szélére került. Magyarország vezetői és lakosai azonban nem tudtak ebbe beletörődni, és a következő években hazánk többször hangot adott revíziós terveinek. Számtalan plakát készült, amelyek az országot ért gazdasági hatásokra utalnak, ezek közül a Munkácsy Mihály Múzeum helytörténeti gyűjteményében is sokfélét őriznek: többek között az ipari termelés, a széntermelés, a bortermés vagy az állatállomány nagymértékű csökkenését bemutató plakátokat. A békeszerződés nem hozta el a várva várt békét, ellenben hozzájárult ahhoz, hogy egy újabb háborúba sodródjon bele Európa és Magyarország is.

A trianoni békeszerződés napja, június 4-e 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja, 2020 pedig a Nemzeti Összetartozás Éve.

A Munkácsy Mihály Múzeum látványos szabadtéri kiállítással emlékezik a trianoni békeszerződés aláírásának centenáriumára. A kiállítás június 4-től tekinthető meg a múzeumot körülvevő kerítés Széchenyi utcai – Derkovits sori utcafronti szakaszán, továbbá a Trianon téren.

 

Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum

További programok »

FEL