Áchim L. Andrásról emlékeznek meg pénteken Békéscsabán

2022. május 11. 17:52 | Papp Ádám Sándor

Áchim L. András halálának 111. évfordulójáról emlékeznek meg pénteken Békéscsabán. A Munkácsy Mihály Múzeum és Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzata emléktúrát és kiállításmegnyitót szervez a parasztpolitikus emlékére.

2021-ben kétszer emlékeztek meg Áchim L. Andrásról: születésének 150. és halálának 110. évfordulója alkalmából. A Munkácsy Mihály Múzeum egy időszaki kiállítást is szervezett, amelyet most pénteken ismételten megtekinthet a nagyközönség. Forrainé Kovács Márta történész elmondta: 14 órától egy dottózással egybekötött Áchim Emléktúrát rendeznek, amelyen a résztvevőket a parasztpolitikushoz köthető fontosabb állomásokra kalauzolják el.

– A dottózás közben egy Áchim leszármazottal találkozhatnak a látogatók. Valamint ennek a dottózásnak egy kimagasló pontja lesz az evangélikus nagytemplom, ahol egy nem hétköznapi megemlékezést tartunk Kiszely Andrásnak, a szlovák önkormányzat elnökének köszönhetően. A dottózáson résztvevők végállomásként az Áchim teremben lévő Áchim kiállítást tekinthetik meg – fogalmazott a Munkácsy Mihály Múzeum történésze.

Áchim L. András a békéscsabai parasztemberek jogaiért és a csabai szlovákságért rengeteget tett élete során – erről már Kiszely András, a megyeszékhely szlovák önkormányzatának elnöke beszélt.

– Ő volt az, aki annak ellenére, hogy jómódú parasztgazda családba született, igyekezett egész pályája során felemelni a szerényebb sorsú csabaiakat. Igyekezett kiállni az egyszerű, dolgozó parasztemberek jogaiért. Ugyanakkor a szlovákság nemzetiségi jogait is szem előtt tartotta mindennapi küzdelmei során, legyen szó az országgyűlésben folyó küzdelmekről, vagy a csabai városházán zajló parázs vitákról – mondta az elnök.

A megemlékezés pénteken 14 órától kezdődik, amikor a Munkácsy Mihály Múzeumtól indul az emlékút. Az érdeklődők a Szlovák Tájházban lévő Áchim L. Andrásról objektíven című kiállítást 15 óra 30 perctől tekinthetik meg.

További programok »

Itthon

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
19:04
FEL